1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

ZEBRAZebra

Animale din Africa

Denumirea stiintifica Equus
Inaltime 1.1-1.5 metri
Greutate 220-450 kilograme
Speranta de viata 40 ani
Mediu de viata Pajisti, paduri deschise
Hrana Erbivora
Gestatie 12-13 luni
Pradatori Lei, hiene, gheparzi, leoparzi, oameni

 

Zebra, calul si magarul fac parte din familia ecvideelor, animale longevive, care se misca rapid pentru dimensiunile lor mari si au dintii construiti pentru mestecarea si ruperea ierbii.

Zebrele au corpul asemanator cu al cailor, dar membrele sunt mai scurte, au coama ridicata, coada are un smoc de par, iar blana este dungata.

In Africa, traiesc trei specii de zebre, doua dintre ele se gasesc in estul Africii. Cea mai numeroasa si raspandita specie este Burchell, cunoscuta sub denumirea de zebra comuna. Celelalte doua specii sunt zebra Grevy (numita dupa Jules Grevy, presedintele Frantei in anii 1880 ce a primit un exemplar drept cadou, iar acum se gasesc in nordul Kenyei) si Equus, zebra de munte, traieste in sudul si sud-vestul Africii.

 

zebre-blana

Caracteristici fizice

Zebra cu picioare lungi Grevy este cea mai mare dintre ecvideele salbatice, este mai inalta si mai grea decat Burchell, avand un cap masiv si urechi mari.

Zebra are o blana stralucitoare, ce risipeste peste 70 la suta din caldura care vine spre aceasta. Oamenii de stiinta cred ca dungile albe ale zebrelor le ajuta sa reziste radiatiilor solare intense. Dungile albe si negre reprezinta o forma de camuflaj, numita coloratie disruptiva ce sparge conturul corpului.  Zebrele sunt vizibile pe timpul zilei, iar pe timpul noptii, cand pradatorii sunt foarte activi,  produc confuzie pradatorilor, distorsionand distanta dintre pradatori si acestea.

Mediu de viata

Zebrele Burchell traiesc in savane, de la pajisti fara copaci la paduri deschise. Cateodata apar mii de zebre migratoare pe campiile din Serengeti. Zebrele Grevy se gasesc doar in nordul Kenyei. De asemenea, s-au adaptat conditiilor semi-aride si consuma mai putina apa decat celelalte specii de zebra. Acestea sunt in competitie cu vitele pentru apa si au suferit mult din cauza braconajului pentru blana si carne.

 

zebre-campie-savane

Comportament

Se grupeaza in familii si sunt membrii stabili, mentinand legaturi puternice de-a lungul timpului. Ingrijirea reciproca prin care zebrele stau impreuna, ciuguling parul de la gatul celeilalte, ajuta la dezvoltarea si mentinerea legaturilor puternice. Membrii familiei au grija unii de altii, iar daca vreunul devine separat de restul, ceilalti il cauta. Grupul regleaza ritmul de calatorie pentru a se acomoda atat zebrele batrane cat si cele tinere.

Femelele din cadrul unei familii respecta un sistem ierarhic strict. O iapa dominanta conduce intotdeauna grupul, iar celelalte zebre o urmeaza, avand manjii in spatele lor. Femela cu cel mai scazut rang va sta intotdeauna pe ultima linie. Desi masculul este o parte dominanta intr-o familie, acesta sta in afara sistemului si nu are un loc special in linie.

Hrana

Zebrele sunt animale care pasc lacom. Atat zebrele Burchell cat si Grevy sunt intr-o cautare constanta a pajistilor verzi. In sezonul uscat, pot trai saracacios, pasc iarba uscata numai la distante mici fata de sursa de apa (nu mai mult de 25 de kilometri).

 

zebre-la-apa-iarba

Ingrijirea puilor

Cand un pui este nascut, zebra mama il tine departe de ceilalti membrii ai familiei timp de 2-3 zile, pana invata sa o recunoasca dupa miros, glas si vaz.  

In timp ce totii puii de zebra sunt apropiati de mamele lor, puii masculi sunt apropiati si de tata. Vor parasi grupul cu acordul parintilor cand vor avea varsta cuprinsa intre 1 si 4 ani. Se vor alatura altor masculi tineri, pentru a conduce o familie atunci cand vor fi suficient de puternici.

zebra-si-pui

 

Pradatori

Zebra este o prada importanta pentru lei si hiene si intr-o mai mica masura pentru caini salbatici, leoparzi si gheparzi. Cand o familie de zebre este atacata, membrii formeaza un semicerc, pentru a sta fata in fata cu pradatorul si a-l privi, pregatite de a musca sau a lupta daca atacul continua. Daca un membru al familiei este ranit, ceilalti in vor inconjura pentru a-l feri de alte atacuri.

Ştiai ca…

Romanii numeau zebrele „hipotigri” si le dresau pentru a trage carutele cu doua roti expuse in circuri?

La o prima privire, toate zebrele sunt identice, insa modelul dungilor sunt unice, ca amprentele oamenilor. Oamenii de stiinta pot identifica zebrele prin compararea modelelor, grosimea dungilor, culoare si cicatrici?

zebre-care-pasc-hipotigri

 

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra