1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90
vezi spatii publicitare

MANXManx
 • Energie
  stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
 • Afectiune
  stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
 • Prietenie cu alte animale
  stea1 stea2 stea3 stea4
 • Prietenie cu strainii
  stea1 stea2 stea3
 • Prietenie cu copiii
  stea1 stea2 stea3 stea4
 • Joaca
  stea1 stea2 stea3 stea4
 • Ingrijire
  stea1
 • Inteligenta
  stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
Standard rasa
Nume Manx
Tara de origine Insula Man
Greutate 4 - 5,5 kg
Blana Scurta, deasa
Culoare Diferite culori si modele
Speranta de viata 10 - 15 ani
Pisica Manx, prietenoasa si afectuoasa, originara din Insulele Man din Arhipelagul Britanic, este cunoscuta pentru lipsa cozii. Este o pisica jucausa, care isi adora stapanii si este ideala pentru orice familie iubitoare de animale.

Origine si istoric

Rasa de pisici Manx este originara din Insulele Man, de unde ii vine si numele. Este o rasa veche, pisicile fara coad populau insula inca de acum 300 de ani. Lipsa cozii reprezinta o consecinta a unei mutatii genetice a coloanei vertebrale a pisicilor de pe insula.
 
Exista numeroase legende care fac referire la lipsa cozii acestei pisici. Cea mai cunoscuta legenda il are ca personaj principal pe Noe. Se spune ca acesta a inchis usa arcei atunci cand a inceput sa ploua si din greseala a prins si coada acestei pisici. 
 
O alta legenda spune ca pisica Manx este rezultatul incrucissarii unei pisici cu un iepure, de unde si lipsa cozii si lungimea picioarelor din spate. Astfel, pe langa lipsa cozii, pisica Manx este cunoscuta si pentru mersul sau "saltaret", asemanator cu cel al unui iepure. 

Descriere fizica

Pisica Manx este o pisica solida, cu cap si urechi rotunde, ochi mari si o blana groasa, de diferite culori. Insa, principala caracteristica a acestor pisici este lipsa cozii. 

 
Exista si pisici Manx care au o coada foarte scurta. Totusi, in ciuda acestei deficiente, pisicile Manx nu au probleme de echilibru, deoarece aceasta functie este controlata de urechea interna.
 
pisica-manx-galbena-lipsa-cozii
 

Comportament si personalitate

Pisica Manx este prietenoasa si jucausa, ii place sa se joace cu jucarii, pe care le cara dupa ea, prin casa. Este si o pisica foarte inteligenta si abila, capabila sa deschida usi si sertare. Se ataseaza rapid de oameni, cu care chiar poarta "conversatii". Exista insa pisici Manx care se ataseaza doar de un singur membru al familiei, in timp ce altele devin afectuoase cu toate persoanele cu care intra in contact, inclusiv copii.
 
In ciuda lipsei cozii, pisica Manx nu isi pierde echilibrul, este foarte vioaie si nu distruge lucrurile din jurul ei. Datorita inteligentei sale, pisica Manx reprezinta o adevarata provocare pentru familia in care patrunde. Este dornica sa invete lucruri noi si se descurca excelent la numeroase exercitii si jocuri. 

Ingrijire si hrana

Pisica Manx este usor de intretinut deoarece, ca majoritatea pisicilor, acorda o mare atentie ingrijirii blanii. Este insa bine ca persoanele care detin pisici Manx sa le perie blana cel putin odata pe saptamana, pentru a indeparta firele de par moarte. In plus, blana trebuie periata mai des primavara si toamna, anotimpuri in care pisica naparleste. 
 
De asemenea, ghearele este bine sa fie taiate saptamanal, iar urechile curatate cel putin odata pe luna. Pentru sanatatea dintilor, acestia trebuie periati cel putin odata pe saptamana, cu o pasta de dinti recomandata de medicul veterinar.
 
Pisica Manx nu este pretentioasa la mancare si va consuma cu placere orice tip de hrana. 
 
rasa-manx-orice-tip-de-hrana
 

Sanatate si puncte vulnerabile

Toate pisicile sunt expuse riscului anumitor probleme de sanatate, iar pisica Manx nu face exceptie. Lipsa cozii este adesea cauza altor afectiuni cu care pisica Manx se confrunta. Unele pisici Manx pot avea si alte defecte la nivelul coloanei vertebrale, care duc la probleme severe de urinare. Aceste semne apar inainte de varsta de 6 luni, iar in aceste conditii pisica trebuie eutanasiata.
 
De asemenea, pisicile Manx care au probleme de mers atunci cand sunt pui vor dezvolta si alte afectiuni la maturitate. O alta problema de sanatate comuna in randul pisicilor Manx este si obezitatea. In lipsa unei miscari adecvate, pisica Manx devine foarte sedentara si incepe sa manance mai mult. 
 
pisica-manx-obezitatea
 

Conditii de viata

Pisica Manx este potrivita in orice casa si familie care este dispusa sa o ingrijeasca si sa o iubeasca. Este insa mai potrivita pentru viata de apartament, deoarece la curte, datorita temperamentului sau energic, este mult mai expusa accidentelor.

 

Articole recomandate

 • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
 • pisici/A-elemente-produse-casa-de-joaca.gif
 • pisici/A-elemente-produse-perie.gif
 • pisici/A-elemente-produse-ghem.gif
 • pisici/A-elemente-produse-mancare.gif
 • pisici/A-elemente-produse-culcus.gif
 • pisici/A-elemente-produse-medicamente.gif
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra