1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

MELCMelc

Este o molusca de marime medie-mare ce este impartita in trei grupuri: melc terestru, melc de apa sarata si melc de apa dulce. Exista aproape 1000 de specii diferite ce sunt raspandite pe toate continentele pamantului.

Mediu de viata

Melcul se gaseste pe toate continentele cu o posibila exceptie: Antarctica si sunt de asemenea speciile maritime care traiesc in apele linistite de la Polul Sud. Melcul se gaseste intr-o varietate de medii de viata si in special in zonele in care exista multa vegetatie.

 

melc-pe-frunza-molusca

Caracteristici fizice

Melcul are o aparitie inconfundabila, in special datorita cochiliei tari ce o dobandeste la maturitate. Toti sunt cunoscuti pentru aceasta cochilie in care se retrag pentru protectie. Cei fara cochilie nu sunt melci, ci limacsi.

Hrana

Pentru a-si marunti hrana, are sute de dinti microscopici localizati pe limba, functionand ca un o masina de tocat hrana in parti foarte mici pentru melcul infometat.

Melcul este erbivor si mananca in principal vegetatie ca frunze, tulpini si flori. Speciile mai mari de melc sunt cunoscute ca fiind pradatoare si nu omnivore si in unele cazuri chiar carnivore.

 

hrana-melc-ochilie

Pradatori

In ciuda marimii mici si a miscarilor lente, melcii sunt hrana pentru numeroase animale in jurul lumii. Rozatoarele, pasarile si broastele sunt cativa din pradatori si pestii pentru cei melcii marini. Astazi, prospera in anumite zone, insa sufera in altele. Acest lucru se intampla din cauza poluarii, pierderea mediului de viata sau pierderea sursei de hrana.

Oamenii reprezinta o mare amenintare. Consumul de melci este considerata o delicatesa. Anual, milioane de melci sunt capturate pentru consum. O mare parte din acestia provin din fermele, insa cei din salbaticie sunt mai scumpi.  

 

melc-crenguta-hrana

Reproducere

Melcul are un model de imperechere destul de neobisnuit daca il comparam cu cel al altor animale terestre. Melcul nu aude si nici nu scoate sunete atunci cand vrea sa atraga un partener. Se pare ca atingerea este singura forma de curtare.  

In ciuda faptului ca sunt hermafroditi (detin organe reproducatoare atat feminine cat si masculine), melcii au nevoie de un partener pentru a se imperechea. Dupa o luna de la imperechere, ambii participanti la procesul de imperechere depun aproximativ 100 de oua mici, albe, intr-o groapa facuta in pamant ce va fi acoperita cu o frunza. Puii vor iesi din ou dupa cateva saptamani. Va fi nevoie de aproape 2 ani pana vor ajunge la maturitate si poate trai chiar 20-25 de ani.

Dupa iesirea din ou, puii au o cochilie, insa este foarte fragila si au nevoie de mult calciu pentru a o intari. Acest calciu este asigurat prin consumarea oului din care tocmai au iesit.

 

melc-galben-hermafroditi

Melcul in cultura

Melcul pare sa nu aiba o reputatie prea buna in majoritatea culturilor,  din cauza faptului ca este lent. Cu toate acestea, este mult mai inteligent decat ar crede oamenii. Sunt multe teorii care sustin ca este puternic si sigur pe sine. Sunt acele trasaturi pe care oamenii le-ar placea sa le aiba. Acest lucru vine sa explice ca in ciuda faptului ca este lent, are un scop ca orice alta fiinta. Se pot gasi scrieri vechi despre melci. De exemplu, grecii considerau ca atunci cand melcul incepe sa urce pe tulpini, inseamna ca e vremea recoltei. 

melc-portocaliu-lent

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra