1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

BOUL MOSCATBoul moscat
Standard rasa
Nume Boul moscat
Tara de origine Canada, Groenlanda, Alaska
Greutate 250-320 kg
Inaltime 125-250 cm
Blana Lunga si lucioasa
Culoare Maronie, neagra
Capacitate la nastere Un vitel
Speranta de viata 10-20 ani

Descriere fizica

Majoritatea aspectelor fizice ale boului moscat (Ovibos moschatus) pot fi atribuite adaptarii la conditiile arctice. Forma corpului este cilindrica, picioarele sunt scurte si tot corpul este acoperit de blana, mai putin zona dintre nari si buze. Atat femela cat si masculul bou moscat prezinta coarne si o parte cornoasa chiar in varful capului. Cornele boului moscat cresc odata cu varsta. Coada este scurta, are doar 5-10 centimetri si este acoperita de blana.

Blana boului moscat (Ovibos moschatus) este de doua feluri, una neagra, lunga si lucioasa ce il apara de precipitatii si insecte, iar alta maronie, ce incepe sa creasca toamna si izoleaza mult mai bine corpul de temperaturile extreme din timpul iernii.

Boii moscati (Ovibos moschatus) in varsta dezvolta, in plus, o mantie de blana ce creste in zona umerilor.

Femela cantareste aproximativ 250 kilograme si ajunge la o inaltime de 120 centimetri pana la umeri. Masculul cantareste aproximativ 320 kilograme  si poate avea o lungime a corpului de pana la 250 centimetri. 

 

 

boi-moscati-ovibos-moschatus

Comportament si personalitate

Boul moscat este un animal social, vara traieste in turma de aproximativ 5 exemplare, iar iarna aceasta turma se mareste pana la 60 de indivizi. Traiul in turma a boului moscat ofera protectia impotriva pradatorilor, incalzirea prin apropierea fizica, iar pentru boii moscati rataciti este mai usor sa localizeze o turma mare. 

Ingrijire si hrana

Boul moscat este un animal ierbivor, iar viteii depind de laptele matern pana la varsta de un an. Vara, boul moscat se hraneste cu iarba, plante cu frunze, muschi, arbusti si orice vegetatie disponibila. Iarna, boul moscat se hraneste cu salcie, tulpini de mesteacan, radacini, muschi, licheni si orice vegetatie existenta sub zapada.

Conditii de viata

Boul moscat (Ovibos moschatus) este o specie originara din Canada, Groenlanda, Alaska si a fost introdusa in Rusia, Svalbard, Norvegia si Siberia. Unii boi moscati au ajuns si in Suedia.

Boul moscat (Ovibos moschatus) traieste in regiunile nordice, in tundra nordica. Vara, exista o scurta perioada de crestere a vegetatiei, de trei sau patru luni. Iernile sunt lungi si foarte reci, cu putine precipitatii si vanturi aspre. Exista putine precipitatii, iar zapada este prezenta intr-un strat subtire. 

boi-moscati-vara-animal-ierbivor

 

Reproducere

Boul moscat (Ovibos moschatus) este considerat a avea un comportament de harem, adica un singur mascul se va imperechea cu toate femelele disponibile din turma. Incepand cu finalul verii si pana toamna, masculii vor concura pentru castigarea dominantei asupra turmei.

Boii moscati (Ovibos moschatus) care se intrec pentru castigarea femelelor din turma au o varsta cuprinsa intre 6 si 8 ani. Cei doi se vor indeparta 25 de metri unul fata de celalalt si vor alerga cu 40 kilometri pe ora pentru a se lovi direct in cap. Desi este un ritual dur, acesta se poate repeta de 10-12 ori pana cand unul dintre boii moscati nu mai poate continua si se va retrage prin fuga. Acest ritual este rareori fatal.

 

bou-moscat-iarna-ranimal-social

Boul moscat (Ovibos moschatus) se va imperechea de mai multe ori cu aceeasi femela in timpul unui sezon de imperechere si are la dispozitia sa toate femelele din turma.

Femela va da nastere la un vitel in luna aprilie sau mai a anului urmator, dupa o gestatie de 8 luni. Acesta va fi alaptat de mama sa timp de 10-12 luni.

Femela traieste in general 15-18 ani, insa s-au inregistrat si cazuri in care a trait mai mult de 20 de ani. Cu toate acestea, boul moscat mascul traieste mult mai putin decat femela, aproximativ 10-12 ani, deoarece perioadele de imperechere sunt foarte obositoare.  

 

boi-si-vitel-moscat-reproducere

Pradatori

Cei mai cunoscuti pradatori ai boului moscat (Ovibos moschatus) este ursul polar, ursul brun si lupul. Atunci cand un pradator se apropie, boii moscati se aliniaza cu fata spre pradator si coarnele indreptate spre acesta. S-au observat cazuri in care boul moscat arunca si calca in picioare lupi. 

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra