1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

PESTE BETTAPeste Betta

Betta splendens, cunsocut ca pestele Betta sau „pestele luptator”, este foarte popular si recunoscut pentru agresivitatea sa, interacțiune si costul mic de intreținere si ingrijire. Pestele Betta dovedeste ca este cel mi bun prieten al omului timp de peste 4 ani. De obicei se pastreaza singur in acvariu deoarece are puternice instincte teritoriale, insa nu are nevoie de mult spațiu si ii plac foarte mult plantele in acvariul sau.  

peste-betta-rosu-pestele-luptator

 

Origine si istoric

Pestele Betta este originar din apele puțin adanci din Thailanda, Indonezia, Malaezia, Vietnam si o parte din China. Acestea reprezinta terenul pe care se intind campurile de orez, iazuri, ape lente si mlastini, tot aici traieste pestele Betta care a fost introdus in multe alte țari.  Cum cererea de peste Betta a crescut, ei au fost inmulțiți in captivitate, atat de posesori cat si de crescatori.

Pestele Betta este cel mai popular peste crescut si vandut in comerțul cu pesti de acvariu. Pestii Betta crescuți in captivitate au devenit foarte diferiți de exemplarele originale din salbaticie. Fiind capturați, au fost crescuți pentru a li se scoate in evidența caracteristici specifice cum ar fi noi varientați de tipuri de coada si culorile unice.

Denumirea comuna de „peste luptator” a provenit de la practica de lupte organizate intre barbați, la fel ca luptele dintre cocosi.  Luptele intre pestii Betta continua si astazi si asigura mulți bani proveniți din pariuri. In unele locații, masculii peste Betta sunt crescuți special pentru agresivitatea lor ce asigura lupte mai bune. Culorile stralucitoare ale pestelui Betta, il fac unul dintre cei mai cunoscuți pesti de acvariu. 

peste-betta-negru-acvariu

 

Descriere fizica

Coloritul pestelui Betta este foarte intens. Femelele peste Betta sunt mai puțin colorate si au aripioarele mai scurte. In natura, acest peste este mai puțin colorat, insa inmulțirea in captivitate a dus la o mare varietate de culori intense a pestelui Betta: alb, galben, albastru, verde, turcoaz, maro si negru. S-a mers si mai departe de atat, obținandu-se pesti Betta in doua culori si chiar pesti cu model.

Atat masculii pesti Betta cat si femelele au corpul in forma de torpila si gura intoarsa pentru a manca la suprafața. Exemplarele mature ajung la o dimensiune de doi- trei centimetri, iar femelele de peste Betta fiind puțin mai mici decat masculii. O caracteristica unica a pestelui Betta este prezența unui organ labirint care le permite sa ia oxigen de la suprafața apei, ajutandu-i sa supraviețuiasca in apele cu un nivel scazut de oxigen. 

Ingrijire si hrana

Pestii Betta sunt vietați controversate in randul iubitorilor de pesti de acvariu. Dezbaterile sunt in legatura cu marimea acvariului in care sa fie ținuți. Pentru a ințelege mai bine necesitațile unui peste Betta e bine sa privim asupra mediului natural in care traieste pestele Betta: culturi de orez, iazuri puțin adanci si chiar in ape cu flux lent. Mulți dintre posesorii de peste Betta sunt constienți de faptul ca acesta provine din ape puțin adanci, insa adesea trecuta cu vederea este temperatura apei.

Țarile din care este originar pestele Betta sunt țari tropicale, ceea ce inseamna ca temperatura apei ajunge  de multe ori la 27 de grade Celsius. Pestele Betta prospera pe caldura si va deveni apatic atunci cand apa coboara sub 24 de grade celsius. Apa este cel mai mare argument impotriva pastrarii pestelui Betta intr-un bol micuț, deoarece temperatura nu poate fi controlata usor.  

Chiar daca pestele Betta se descurca intr-o apa cu un nivel scazut de oxigen, acest lucru nu inseamna ca nu are nevoie de oxigen ca orice alt peste. Cu toate acestea, pestele Betta are nevoie sa respire aer direct de la suprafața apei. Pentru a avea un peste Betta sanatos, Ph-ul apei ar trebui sa neutru, usor acid. Circulația apei e  bine sa fie menținuta la un nivel minim, de aceea filtrele nu sunt indicate.

E indicat sa pastrezi un singur mascul de peste Betta in acvariu, sau mai mulți, doar daca sunt separați. Femelele nu se lupta intre ele, de aceea pot fi pastrate impreuna.

Nota: Vanzarea unui peste Betta intr-o vaza cu flori a devenit o tehnica de vanzare populara. Cu toate acestea, un vas de flori nu este un mediu adecvat pentru un peste Betta.

In natura, pestii Betta mananca insecte si larve de insecte. Acestia au o gura intoarsa ce le permite sa manance orice insecta nefericita care a cazut in apa. La nivel intern, sistemul digestil al unui peste Betta  este adaptat pentru a digera carnea, avand intestinul mult mai scurt decat un peste vegetarian. Din acest motiv, alimentele vii sunt ideale pentru un peste Betta, cu taote acestea, se poate adapta si la alimente congelate, fulgi sau uscate.

Creveții in saramura, daphia, plancton, tubifex, viermi si inima de carne de vita sunt excelente opțiuni pentru pestele Betta. Acestea pot fi gasite congelate sau uscate Daca ii administrezi pestelui Betta hrana sub forma de fulgi, e indicat s-o completezi cu alimente congelate si uscate prin inghețare. Daca e posibil, hraneste pestele Betta cu alimente vii

peste-betta-albastru-insecte

 

Reproducere

Pestii Betta au o durata de viața destul de scurta, iar cei din pet-shopuri au o varsta de aproximativ 6 luni. Ei se imperecheaza in cuiburi cu bule de apa si nu au nevoie de un acvariu mai mare sau echipamente speciale. In mod ideal, un peste Betta e bine sa fie ingrijit inainte de reproducere si hranit cu alimente vii. E indicat ca apa sa aiba un pH de 7 si o temperatura de cel puțin 27 de grade Celsius, chiar puțin mai mult. Maculii produc un cuib de bule de peste atunci cand e gata de imperechere. In acest timp, e indicat sa-i asiguri femelei un loc unde sa se ascunda deoarece masculul peste Betta poate deveni agresiv. Chiar si cu acest ascunzis, e comun pentru femelele peste Betta sa slabeasca puțin sau sa aiba aripioarele zdrențuite in timpul depunerii icrelor.

Cand perechea de pesti Betta este pregatita de imperechere, va afisa un colorit mai intens si vor incepe sa se curteze reciproc in cuibul de bule. Masculul se va incadra in jurul organelor reproducatoare feminine, care au fost tranferate pe spate. Dupa ce ouale de peste Betta au fost fertilizate, acestea sunt expulzate si incep sa se scufunde. Masculul le va aduce inapoi in cuib. Din acest moment, masculul peste Betta va avea grija de pestisori. Este recomandat de a muta femela peste Betta, pentru ca masculul poate deveni agresiv.  In una-doua zile, noii pestisori Betta se vor naste si vor fi vizibil agațați de cuib, cu cozile lor indreptate in jos. Ei se vor hrani din saculețul in care au stat inca 36 de ore. Dupa acest interval, e bine sa muți masculul peste Betta si sa hranesti pestisorii cu mancare congelata, sau chiar hrana speciala pentru acestia. Ai grija sa nu supraalimentezi pestisorii Betta, deoarece hrana neconsumata poate deveni rapid letala pentru acestia.    

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra