1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90
vezi spatii publicitare

POLONEZ DE TATRAPolonez de Tatra
 • Prietenie cu strainii
  stea1 stea2
 • Prietenie cu copiii
  stea1 stea2 stea3 stea4
 • Dresaj
  stea1 stea2 stea3
 • Ingrijire
  stea1 stea2
 • Inteligenta
  stea1 stea2 stea3 stea4
Standard rasa
Nume Polonez de Tatra
Tara de origine Polonia
Greutate 36-59 kilograme
Inaltime 65-70 centimetri
Blana Dubla, deasa si ondulata.
Culoare Alba
Speranta de viata 12 ani

Cainele din rasa Polonez de Tatra, un ciobanesc veritabil, a fost adus in Polonia de catre ciobani vlahi. De sute de ani, instinctul acestui caine este sa apere turmele de oi, insa se adapteaza rapid si la viata de familie.

Chiar daca nu este un caine agresiv, Polonezul de Tatra este foarte intimidant si are un latrat puternic.  

Origine si istoric

Cainele din rasa Polonez de Tatra este originar din Muntii Tatra si Muntii Carpati din Polonia. De secole, aceasta rasa de caini a fost populara in randul ciobanilor si muncitorilor de la munte. Rezistent si inteligent, acest caine este potrivit pentru conditiile aspre de la munte.

In zilele noastre, rasa Polonez de Tatra este rara, in intreaga lume fiind inregistrati 7500 de caini ciobanesti de Polonia. Cainii din rasa Polonez de Tatra se gasesc in special in Polonia, insa si in alte tari, ca de exemplu Statele Unite ale Americii, Franta si Danemarca.  

pui-polonez-de-tatra-munte

 

Descriere fizica

Cainele din rasa Polonez de Tatra este un animal de talie mijlocie spre mare, cu un corp solid si proportionat, acoperit de o blana dubla, deasa si ondulata. Principala caracteristica a acestui caine este chiar blana lui, de un alb pur. De altfel, rasele pure de Polonez de Tatra nu prezinta pete de alte culori pe blana.

La maturitate, cainele din rasa Polonez de Tatra atinge o inaltime de 65-70 de centimetri si o greutate de 36-59 de kilograme.  

Comportament si personalitate

Cainele din rasa Polonez de Tatra este folosit pentru strangerea si paza turmelor de oi si capre. Poate fi insa si un adevarat caine de paza si un tovaras fidel. Este un caine independent, inteligent si capabil sa se descurce in orice situatie, fara supravegherea stapanului.

Este un caine ideal pentru cei cu o personalitate puternica, care au experienta cu astfel de caini de talie mare. Cainele din rasa Polonez de Tatra este foarte devotat familiei din care face parte, pe care o considera haita sa si pe care o protejeaza.

Este rezervat in apropierea strainilor si isi atentioneaza imediat stapanii, printr-un latrat puternic, atunci cand i se pare ceva suspect.

Cainele din aceasta rasa iubeste zapada si vremea rece, fiind foarte rezistent la temperaturile joase.

Chiar daca este un caine de paza excelent, Polonezul de Tatra nu este agresiv si se comporta bine in apropierea copiilor.  

rasa-polonez-de-tatra-caine-de-paza

 

Ingrijire si hrana

Cainele din rasa Polonez de Tatra este foarte usor de ingrijit si intretinut. In afara perioadei de naparlire, acest caine este incredibil de curat, datorita blanii care se curata foarte usor. Insa, atunci cand naparleste este bine sa fie curatat si periat de cateva ori pe saptamana.   

Sanatate si puncte vulnerabile

Cainele din rasa Polonez de Tatra este un animal robust, rezistent si sanatos, care nu sufera de boli genetice. Totusi, din cauza constitutiei sale masive este mai predispus la displazii ale soldurilor si luxatii. Se mai poate confrunta si cu cataracta, epilepsie, alergii de piele si balonare.

Bine ingrijit si intretinut, cainele din rasa Polonez de Tatra poate trai si pana la varsta de 12 ani.  

Conditii de viata

Deoarece are o constitutie masiva, cainele din rasa Polonez de Tatra nu este potrivit pentru viata de apartament. Are nevoie de cel putin o casa cu o curte mare, insa se dezvolta cel mai bine in spatii largi, unde poate alerga.

Se adapteaza rapid vietii de familie, dar are nevoie de multa miscare in aer liber. Persoanele care locuiesc la curte si vor astfel de caini trebuie sa se asigure ca gardurile sunt rezistente si inalte, deoarece acestui caine ii place foarte mult sa cerceteze imprejurimile. De asemenea, cainele din rasa Polonez de Tatra prefera climatele mai reci.  

caine-polonez-de-tatra-apartament

 

Dresaj

Calm si inteligent, cainele din rasa Polonez de Tatra deprinde rapid comenzile elementare. Totusi, deoarece are si un caracter foarte independent, persoana care il dreseaza trebuie sa fie foarte motivata si puternica.  

 • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
 • caini/A-elemente-produse-haine.gif
 • caini/A-elemente-produsei-zgarda.gif
 • caini/A-elemente-produsei-jucarie.gif
 • caini/A-elemente-produsei-mancare.gif
 • caini/A-elemente-produsei-casa.gif
 • caini/A-elemente-produsei-medicamente.gif
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra