1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

PORCUSOR DE GUINEEA



Porcusor de Guineea
Standard rasa
Nume Porcusor de Guineea
Tara de origine America de Sud
Speranta de viata 5-6 ani

Porcusorul de Guineea este mic, sociabil, o rozatoare flecara. Se considera ca porcusorul de Guineea este cel mai potrivit prim animal de companie pentru copii, insa si parintii vor fi cu ochii pe ei pentru a se asigura ca sunt manevrați cu delicatețe. Un porc de Guineea traieste 5-6 ani si are nevoie de o dieta speciala si un mediu specific. Are vazul si auzul foarte dezvoltate, putand vedea atat in fața cat si in spatele lui. Puii de porcusor de Guineea se nasc aproape independenți, fiind acoperiți de blana, avand ochii deschisi si dinții crescuți. Ințarcarea se face dupa 3 saptamani de la nastere.

Nu exista un mod perfect de a ingriji un porcusor de Guineea, pentru ca fiecare este unic in felul sau, insa unele standarde necesita sa fie indeplinite. Porcii de Guineea sunt animale de companie atat pentru interior cat si exterior; depinde de tine in ce masura ii asiguri condițiile cele mai bune de trai. Continua sa fie o sursa importanta de hrana in America de Sud, animale de laborator de peste doua sute de ani si animale de companie si expoziție. 

Descriere fizica

Exista multe varietați de porcusor de Guineea avand diferite culori si lungimi de blana. Este un mic butoias, avand corpul rotund, picioarele scurte si nu are coada.

porcusor-de-guineea-nu-are-coada

 

Comportament si personalitate

Porcusorii de Guineea sunt foarte sociabili si incisivi si au nevoie sa interacționeze cu alți porci de Guineea la fel de prietenosi. In salbaticie traiesc in grupuri de 5-7 membri si formeaza colonii. Isi folosesc urina si secrețiile pentru a-si marca teritoriul, insemnand si 1500 metri patrați. Mulți se bucura sa interacționeze cu oamenii. Sunt animale active (peste 20 de ore pe zi) in timpul nopții si zilei, avand nevoie de un mediu in care sa se miste. Au o memorie buna si isi pot aminti drumul spre hrana chiar si dupa mai multe luni. Sunetul are o semnificatție aparte si scoate o varietate de sunete pentru a comunica diferite lucruri. Porcusorii de Guineea au nevoie de un loc in care sa se ascunda daca simt pericolul, departe de vederea si mirosul pradatorilor (vulpi, pisici, caini, dihori, pasari rapitoare, etc).

Porcusorul de Guineea isi schimba comportamentul in funcție de varsta, personalitate si experiențele din trecut. Daca porcul tau de Guineea isi schimba brusc comportamentul poate fi stresat, plictisit sau ranit. Daca este speriat sau il doare ceva poate arata agresivitate sau se ascunde mai tot timpul. Semnalele la care e bine sa fii atent sunt: ascunderea in majoritatea timpului, mestecatul barelor custii, cresterea in greutate, hranirea deficitara, consumarea unei cantitați mari de apa sau se joaca cu recipientul pentru apa, sta cocosat, greutate in miscare si miscarea in cerc in cusca.

Asigura-te ca porcul de Guineea poate avea acees la toate lucrurile de care are nevoie (spațiu, mancare, apa, locuri in care sa se ascunda, alți porcusori de Guineea, jucarii). Ofera-i jucarii cu care sa se joace si care sunt sigure pentru a fi mestecate si ocazii sa interacționeze cu alți porcusori de Guineea si cu oamenii.

Fii un bun observator! Daca vezi ca porcusorul de Guineea si-a schimbat comportamentul sau arata in mod regulat semne de stres sau frica, cere sfatul unui medic veterinar. Fii tacut si bland in preajma porcusorului de Guineea. Nu țipa sau brusca porcul de Guineea pentru ca va deveni nervos si speriat. Evita sa lasi un porcusor de Guineea singur cu o persoana straina, sau mai rau, cu o pisica sau cațel, chiar daca consideri ca sunt buni prieteni. 

Ingrijire si hrana

Porcusorii de Guineea sunt animale ierbivore si mananca doar iarba si chiar papadie. Pentru a funcționa bine, sistemul lor digestiv are nevoie de iarba si fan. Porcii de Guineea nu mananca cereale, radacinoase sau fructe. De asemenea au nevoie de multa vitamina C in dieta lor. Dințisorii porcusorului de Guineea, cresc continuu de-a lungul vieții lor.

Porcusorul de Guineea mananca perioade lungi de timp, atat ziua cat si noaptea, iar cantitatea de mancare pe care e bine sa i-o dai depinde de varsta, modul de viața si starea sanatații. Daca mananca mai mult decat are nevoie, sau mananca ce nu trebuie (fructe sau dulciuri) va deveni supraponderal. Sa fie supraponderal este daunator pentru porcusorul de Guineea.

Un lucru interesant la porcusorul de Guineea este ca elimina doua tipuri de excremente, unele mai uscate, altele mai moi pe care le mananca direct de la sursa si fac parte din dieta lor.

E bine sa-i asiguri apa proaspata tot timpul, fan de buna calitate, iarba si legume proaspete cat se poate de des. Iarba proaspata si frunzele verzi ca cele de varza furajera si broccoli sunt excelente surse de vitamina C si e bine sa-i dai zilnic. Cu toate acestea, nu-i da citrice porcusorului de Guineea, chiar daca stii ca ele conțin vitamina C, sunt bune doar pentru oameni, nu si pentru porcusorii de Guineea.

Porcii de Guineea aflați in crestere, femelele gestante si in perioada de alaptare si subponderali au nevoie de o cantitale mai mare de granule, iar medicul veterinar iți va explica de unde le vei procura si care sunt cele mai indicate. Afla care sunt cele mai sanatoase plante si ofera-i-le spalate. Nu-i da iarba ce a rezultat din tundere pentru ca poate supara sistemul digestiv al porcusorului de Guineea.

Sigura radacinoasa acceptata in dieta porcusorului de Guineea este morcovul, insa si acesta dat in cantitați foarte mici. Iar singurul fruct acceptat este marul, dat in bucațele, ca rasfaț.

Potriveste-i cantitatea de mancare si ai grija sa nu devina supra sau subponderal. Orice schimbare pe care o faci in meniul porcusorului de Guineea poate supara sistemul lui digestiv. Monitorizeaza cantitatea de mancare si apa pe care acesta le consuma, iar daca aceasta cantitate scade sau creste, sau daca acesta sta doar intins in cusca lui, vorbeste imediat cu medicul veterinar. Poate fi o boala serioasa.

porcusor-de-guineea-animale-ierbivore

 

Sanatate si puncte vulnerabile

Porcii de Guineea simt durerea la fel ca orice mamifer, chiar si oamenii. De obicei nu arata ca sufera sau sunt raniți, asa ca poate trece mult timp pana iți vei da seama de acest lucru. Este semn de boala daca isi schimba modul de a se comporta sau hrani, este mai tacut sau sta ascuns mai tot timpul. Porcusorul de Guineea este vulnerabil la infecții si alte boli, mai ales cele dentare.

Porcusorul de Guineea are leucocite unice. Celulele albe ale sangelui sunt unice si se numesc celule Kurloff. De aceea nu vom vedea la porcusorul de Guineea tumori. 

Conditii de viata

Porcusorul de Guineea provine din zona de pajiste si dealuri scunde a munților Anzi din America de Sud. Porcusorii de Guineea sunt animale active, au nevoie de spațiu in care sa alerge, sa stea complet ridicați pe cele doua picioare din spate ai sa se intinda complet atunci cand stau culcați.

Porcul de Guineea este sensibil la schimbarile de temperatura si e bine sa nu-l expui la temperaturi extreme. Temperaturile de peste 26 grade Celsius provoaca accidente vasculare cerebrale, iar cele mai mici de 15 grade Celsius provoaca raceala.

Porcusorii de Guineea nu sunt foarte agili si sunt alpinisti slabi. De asemenea sunt si incisivi si se pot rani usor singuri daca se hazardeaza in mediul in care traiesc. Porcusorii de Guineea trebuie sa aiba locuri in care sa se ascunda de lucrurile ce-i sperie (pisici, caini, dihori, etc.).

Porcusorilor de Guineea le place rutina si pot deveni foarte usor stresați daca sunt gazduiți intr-o casa cu multa activitate si galagie. Porcii de Guineea sunt inteligenți, le place sa roada, sa mestece si sa exploreze mutandu-se dintr-o parte in alta prin tuneluri. Daca un porcusor de Guineea este plictisit si nu are nimic de facut, e posibil sa sufere.

Este indicat sa-i asiguri porcusorului de Guineea o zona sigura, suficient de mare pentru a se misca si suficient de inalta pentru a sta complet in doua picioare. De asemenea, iți recomand ca zona in care locuieste porcusorul de Guineea sa fie bine aerisita, uscata si fara obstacole. Tunelurile si adaposturile il vor incuraja sa faca miscare. Iar daca o perioada ți-a disparut porcusorul de Guineea, poate fi o idee buna sa te uiți si pe țevi. Daca il gazduiesti in casa, ține-l departe de sursele de caldura (radiatoare, calorifere si ferestre in care bate direct soarele). Este ideal ca temperatura in camera sa fie de 17-20 de grade Celsius. Pregateste-i porcusorului de Guineea un culcus calduros din fan mai ales ca il poate manca. Produsele din lemn moale pot imbolnavi porcul tau de Guineea. Pune-i la dispoziție jucarii din lemn netratat pe care le poate roade sau bețe din salcie. Curața adapostul zilnic si ai grija sa fie uscat.

Cand transporți porcusorul de Guineea, asigura-te ca sta comfortabil si ca este in siguranța. Incearca sa pastrezi o temperatura constanta si apropiata de cele recomandate, chiar si atunci cand il transporți cu masina.

porcusori-de-guineea-inteligenti

 

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra