1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

RADASCARadasca
Standard rasa
Nume Radasca
Marime 4-8 cm
Culoare Violet brune

Mediu de viata

Exista aproximativ peste 800 de specii de radasca, cele mai multe aflandu-se in Asia decat in alte zone. Traieste in padurile de foioase, in special stejar, in parcuri, gradini, buturugi si busteni. Larvele se dezvolta in lemnul umed, aflat in putrefactie. Radasca mai este atrasa de lumini si poate fi observata in jurul lampilor din parcuri si gradini.

Caracteristici fizice

Radasca ( lucanus cervus)  are un corp inchis la culoare, cu tente violet brune, avand doua coarne, la femele fiind mai mici decat la masculi. Larva de radasca este de culoare alb-crem. Aceasta insecta sunt mari si robuste, avand o lungime de 4-8 centimetri. Este una dintre cele mai mari insecte si este usor de recunoscut datorita clestilor pozitionati pe cap. In ciuda aparitiei infioratoare,  radasca este inofensiva si nu musca, iar clestii ii foloseste pentru a se lupta cu alti masculi.

 

radaste-pe-lemn-busteni

Hranire

 Larva mananca radacini si lemn aflate in putrefactie, iar radasca ( lucanus cervus) se hraneste cu seva lemnului sau chiar cu nimic.

Reproducere

Radasca ( lucanus cervus) mascul iese la suprafata din mai pana in iunie , la scurt timp fiind urmat de femele. Masculul are aripi  si zboara in locurile intunecate in cautarea femelelor. Masculul va incerca sa impresioneze femela, iar daca exista doi masculi interesati de aceeasi femela, se vor lupta folosindu-se de clesti. Leziunile sunt rare, iar lupta este mai mult o descarcare de agresivitate.

Dupa imperechere, femela radasca va gasi un lemn umed aflat in putrefactie pentru a depune ouale. Dupa depunerea oualelor, femela va muri si nici masculul nu va trai mai mult dupa aceea. Din fiecare ou, va iesi o larva de culoare alb-crem. Pentru ca larva de radasca se hraneste cu lemn putrezit, acesta nu este foarte hranitor, de aceea ii ia 3-5 ani sa se dezvolte. Dupa dezvoltarea sa completa, radasca ( lucanus cervus)  nu va iesi pana in luna mai sau iunie a anului urmator. Şi ciclul din nou se repeta, cand masculul zboara in cautarea unei femele. Pana la sosirea iernii, toate radastele mature vor muri.

 

radasca-clesti

Comportament

Masculii radasca folosesc clestii impresionanti. Cand un mascul este nevoit sa se apere, se va ridica pe picioarele anterioare si isi va etala clestii. Atat masculilor cat si femelelor radasca le este greu sa se ridice in doua picioare deoarece capul si clestii sunt mari si grei.

Radasca si oamenii

Radasca ( lucanus cervus) este omorata de multe ori de catre oameni, crezand ca este periculoasa, insa adevarul este ca ea se afla in pericol de disparitie din cauza pierderii mediului de viata. Este colectionata de catre pasionatii de insecte, iar radasca este un agent important in descompunerea lemnului. Nu este periculoasa pentru oameni si poate ciupi daca se simte amenintata.  

radasca-in-iarba

 

Articole recomandate

Lup

Lup

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra