1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

LEBADA DE VARALebada de vara
Standard rasa
Nume Lebada de vara
Porecla Lebada muta
Marime 144-158 cm
Blana Penaj
Culoare Alb
Capacitate la nastere 5-12 pui

Descriere fizica

Lebada de vara sau lebada muta (Cygnus olor) este o pasare mare ce masoara 144-158 centimetri. Lungimea aripilor deschise este de 2-2.5 metri. Atat femela cat si masculul seamana destul de mult ca infatisare, insa masculul este de obicei mai mare. Lebada de vara are penajul alb si prezinta un nod in partea superioara a ciocului. Acesta este de culoare portocalie, fiind negru la baza. Capul si gatul pot avea cateodata o culoare mai inchisa din cauza apei si al noroiului ce contine fier. 

Comportament si personalitate

Lebada de vara sau lebada muta (Cygnus olor) nu migreaza in masa, iar iarna pot fi gasite mai mult de 100 de exemplare in apele sarate. In zbor, poate atinge o viteza de 80-85 km / ora.

Ingrijire si hrana

Lebada de vara sau lebada muta se hraneste preponderent cu vegetatie acvatica si in proportii mai mici cu insecte acvatice, peste si broaste. Lebada de vara nu se scufunda pentru a prinde hrana, ci doar baga capul in apa, fiind ajutata si de gatul lung. De obicei, lebada de vara inoata in apele adanci, acolo unde nu sunt rate sau alte pasari de apa si prin urmare nu concureaza cu acestea cand vine vorba de hrana. 

Cu toate acestea, lebada de vara concureaza cu alte specii de lebada pentru hrana pentru ca impart aceleasi obiceiuri.

Pereche de lebede de vara

Conditii de viata

Lebada de vara traieste in nordul emisferei nordice, iar pe timpul iernii migreaza catre nordul emisferei sudice. In Romania, se pot vedea din cand in cand lebede de vara si pe timpul iernii, acolo unde apa nu ingheata. A fost introdusa cu succes in America de Nord unde este foarte raspandita si traieste permanent in cateva regiuni. 

Lebada de vara este una dintre cele mai populare specii de lebede din salbaticie, parcuri sau locurile native. Iarna este foarte intalnita in apele marine, lacuri si iazuri.

Reproducere

Lebada de vara nu este monogama, contrar opiniilor generale, ci doar lebada neagra prezinta acest comportament. S-a observat chiar ca lebada de vara are si cate patru masculi si uneori ajunge sa "divorteze" de unul in favoarea celuilalt. Perioada de reproducere incepe in martie si se finalizeaza in aprilie. Femela va depune 5-12 oua pe care le va cloci timp de 36-38 de zile, iar puii vor incepe sa zboare la varsta de 60 de zile. Maturitatea o vor atinge la varsta de 3 ani.

Lebada de vara are o speranta de viata de 19 ani, insa in captivitate poate trai si 30-40 de ani.

Pradatori

Lebada de vara sau lebada muta este o pasare mare si agresiva. Aceasta este rareori pradata si doar cand este prea bratana sau bolnava. Cu toate acestea, cele mai vulnerabile sunt ouale si puii care ajung prada pentru ratoni, nurci si alte mamifere. De obicei parintii stau foarte aproape de pui sau oua pentru a le apara. 

Lebada de vara cu pui

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra