1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

REXRex
Standard rasa
Nume Rex
Tara de origine Franta
Greutate 3 kg
Blana Catifelata
Culoare Alb, negru, portocaliu, cenusiu, albastru, liliac, ciocolatiu, scortisoara.
Speranta de viata 8 ani
Nivel zgomot Ridicat
Iepurele rex este inteligent, afectuos si cu un spirit matern, protejand alti iepuri. Este cunoscut pentru blana sa unica datorata unei mutatii genetice.

Origine si istoric

Iepurele Rex a aparut in Franta, in anii 1910, denumirea de Rex provenind de la gena care este responsabila pentru aparitia sa unica. O piele de iepure normala este formata dintr-un strat inferior mai scurt si un strat exterior mai lung. Mutatia aceasta a facut ca stratul inferior sa aiba aceeasi lungime cu cel exterior, dandu-i blanii iepurelui Rex o textura plusata, ca de catifea.

In natura, aceste mutatii se intampa frecvent si multe rase au rezultat din mutatii care au fost fixate de crescatori. Initial, blana iepurelui Rex avea culoarea maronie, insa in timp au aparut mai multe variante de culoare. 

Descriere fizica

Iepurele Rex este de marime medie, avand o greutate de aproximativ 3 kilograme. Blana are o lungime de 6-10 milimetri. Pentru ca blana iepurelui Rex este speciala, aceasta este uniforma si da impresia ca a fost scurtata. Aceasta gena Rex ce face ca blana sa fie de catifea apare inclusiv la pisici.

Iepurele Rex poate avea mai multe variante de culoare ca: alb, negru, portocaliu, cenusiu, albastru, liliac, ciocolatiu, scortisoara.

Exista si o varianta mini a iepurelui Rex, numita Rex pitic, insa nu este la fel de afectuoasa.

iepure-rasa-rex-marime-medie

 

Comportament si personalitate

Potrivit crescatorilor, majoritatea iepurilor Rex sunt prietenosi si nu sar la fel de mult ca cei mici. Se spune ca iepurele Rex este cel mai inteligent dintre toate rasele de iepuri. Crescatorii spun ca este zgomotos, iute si jucaus. Masculii devin agresiv cand ajung la varsta de reproducere si pot fi castrati inainte de varsta de patru luni. 

Ingrijire si hrana

Iepurele Rex are nevoie de o dieta echilibrata pentru a fi sanatos. Dieta echilibrata consta in: pelete de buna calitate pentru iepuri (o cupa pe zi), lucerna (o mana pe zi), fructe si legume proaspete (conopida, patrunjel, spanac, porumb pe stiulte si morcovi). Salata verde si varza nu sunt recomandate.  Apa proaspata trebuie sa fie in permanenta la dispozitia iepurelui Rex

iepure-mini-rex-dieta-echilibrata

 

Sanatate si puncte vulnerabile

Majoritatea problemelor de sanatate ale iepureluiRex tin de hrana inadecvata. Este sensibil la temperaturile extreme, in special daca este tinut permanent afara. 

Conditii de viata

E bine sa tii iepurele Rex  in casa, intr-o cusca cu protectie impotriva insectelor. Dimensiunile minime pentru aceasta cusca sunt 120x60x50 centimetri pentru fiecare iepure. Mentierea curateniei in cusca este vitala pentru acesta, iar resturile trebuie aruncate zilnic. Iepurele Rex poate trai pana la 8 ani. 

iepure-rex-cusca

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra