1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

ARICIUL AFRICAN PITICAriciul african pitic
Standard rasa
Nume Ariciul african pitic
Marime 17-24 cm
Culoare Maro, alba si neagra.
Capacitate la nastere 4-10 pui
Speranta de viata 4-6 ani

Ariciul african pitic (Atelerix albiventris) este o creatura adorabila si un animal de companie perfect pentru apartament. Ariciul african pitic este un prieten mic, linistit, fara sa fie agresiv atata timp cat interacționezi cu el in mod regulat. Practic incape in palma ta!

Majoritatea oamenilor nu sunt alergici la arici, cu atat mai puțin la ariciul african pitic. El nu are miros, este curat si poate fi invațat sa foloseasca litiera. Daca iți doresti un animal de companie mic, cu o durata de viața mai mare decat a unui hamster, ariciul african pitic este foarte potrivit pentru tine!

Ariciul african  pitic este un animal solitar si nu se supara daca este lasat singur perioade mai lungi de timp, mai ales in timpul zilei. Ariciul african pitic este mai activ seara, tocmai cand te intorci acasa si ai nevoie de relaxare in compania lui.  

Origine si istoric

Aricii exista inca de pe vremea dinozaurilor, ceea ce face din familia Erinaceidae cele mai vechi insectivore aflate in viața. In salbaticie, aricii se gasesc in Europa, Asia si Africa. Importul de arici africani pitici a fost interzis in 1990. In 1992, Asociația Aricilor din America de Nord a fost formata de catre crescatorii dedicați reproducerii, sanatații si bunastarii acestor creaturi draguțe.  

ariciul-african-pitic-Erinaceidae

 

Descriere fizica

Ariciul african  pitic creste pana la 17-24 centimetri si traieste intre 4 si 6 ani, ajunge chiar la 10 ani in captivitate. Ariciul african pitic este un mamifer  micuț, de marimea unui porcusor de Guineea. Are un bot lung, ascuțit, ochii si urechile mari, patru degete la fiecare picior plus o coada scurta. El are o blanița de culoare maro, alba si chiar neagra care acopera fața si membrele. Culoarea ariciului african pitic variaza de la negru, gri, alb, avand țepi pe cap si spate. In captivitate au fost dezvoltate mai multe culori de țepi ale ariciului african pitic.

Desi ariciul african pitic nu este inrudit cu porcul spinos, insa foloseste la fel ca acesta țepii pentru a se  apara. Cand se simte amenințat, ariciul african pitic se ghemuieste si devine o minge de țepi indreptați in toate direcțiile. Un arici african pitic cu care s-a socializat de la inceput nu se va apara niciodata in acest mod. 

Comportament si personalitate

Ariciul african pitic este o creatura nocturna, ceea ce inseamna ca va dormi ziua si va fi activ in timpul nopții. Va putea folosi o roata pe care sa-si faca exercițiile ca cea a porcusorului de Guineea. Pentru a-i oferi si mai multa distracție, ofera-i ariciului african pitic o minge pentru porcusori de Guineea. Ariciului african pitic ii place sa urce si sa exploreze tuneluri. Jucariile pentru hamsteri, dihori, pisici sunt potrivite pentru ariciul african pitic si pot fi achiziționate de la magazinul de animale.

In mediul lui natural, ariciul african pitic este solitar, cu excepția perioadelor de imperechere care sunt foarte scurte. In captivitate, e bine sa ții masculii separați, iar femelele le poți ține impreuna doar daca au spații de dormit separate. Ariciul african pitic poate deveni rapid o prada pentru celelalte animale de companie, de aceea e bine sa il ții separat si in siguranța.

ariciul-african-pitic-nocturna

 

Ingrijire si hrana

Pentru ca ariciul african pitic este insectvor, acesta va prefera sa manance viermi, greieri, gandaci, molii, paianjeni. Ariciul african pitic este un consumator oportunist, cu un bun apetit. Ofera-i ariciul african pitic mancare din comerț destinata lui, iar daca nu gasesti, ii poți da hrana uscata pentru pisici care conține multa carne de pui. Ariciul african pitic va manca ocazional legume si este cunoscut prin faptul ca mananca ocazional puțin  mar. Asigura-te ca ariciul african pitic are apa proaspata zilnic. 

Sanatate si puncte vulnerabile

Ariciul african pitic este un animal de companie rezistent si sanatos, fiind insa nevoie sa mergi la veterinar cand este bolnav sau ranit.

Afecțiuni pe care le poate capata ariciul african pitic: diaree sau voma, purici, capuse, larve, boli repiratorii, socuri provocate de lovituri, temperatura scazuta a corpului.  Fii atent la toate aceste semne si ofera-i ariciului tau african pitic o mana de ajutor ducandu-l la veterinar.

 

 

Reproducere

Perioada de imperechere la ariciul african pitic dureaza din octombrie pana in martie. Ariciul african pitic este matur sexual incepand de la 8-10 saptamani, iar perioada de gestație dureaza intre 32-36 de zile iar o femela arici african pitic poate da nastere la 4-10 pui. 

arici-africani-pitici-animal-de-companie

Articole recomandate

Rex

Rex

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra