1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

SUSSEXRasa de gaini Sussex s-a dezvoltat inainte de anii 1800 in Sussex, Anglia. Fermierii englezi au incrucisat pasarile locale cu rasele exotice aduse de imperiul britanic aflat in expansiune. Conditiile pietei au facut ca pasarea nou rezultata sa poata fi capabila de a face oua pe timpul iernii si sa creasca rapid pana la greutatea de 3 kilograme, iar aceste trasaturi erau puternic selectate.

Sussex
Standard rasa
Nume Sussex
Greutate 2.5-4 kg
Culoare Maro, galben, alb, rosu, pestrita, argintiu
Speranta de viata 8-12 ani

Origine si istoric

Rasa nou creata, numita Sussex dupa denumirea localitatii in care aceasta a luat nastere, a devenit prima rasa comerciala cu scop dublu: obtinerea de carne si oua. A devenit rapid cea mai populara rasa de gaini care se afla pe mesele britanicilor si canadienilor pana cand rasele hibride i-a luat locul. Cu toate acestea, rasa Sussex a ramas populara in Marea Britanie si a inceput sa fie prezenta in expozitii din anul 1903.

Primele variante de culoare ale rasei Sussex au fost maro, rosu si pestrita, varianta deschisa la culoare era considerata prea comuna pentru a fi expusa. Astazi, APA recunoaste variantele pestrita, rosu si deschisa la culoare, in timp ce britanicii recunosc in plus variantele de culoare ca maro, argintiu si galben.

gaini-si-cocosi-sussex-rasa-comerciala

 

Descriere fizica

Gaina Sussex este o pasare bine construita in lungime si inaltime. Pieptul trebuie sa fie larg si rotund. Spatele este lung, larg si usor inclinat la coada. Pasarile din rasa Sussex au creasta, barbia si lobii urechilor mici. Aceasta rasa vine in mai multe variante de culoare: maro, galben, alb, rosu, pestrita, argintiu si deschisa. Poate ajunge la greutatea de 2.5-3 kilograme gaina, iar cocosul la 3-4 kilograme. 

Comportament si personalitate

Gaina Sussex este atractiva si  vioaie. Este foarte prietenoasa si se potriveste oricarei gospodarii.

Ingrijire si hrana

Gaina Sussex se descurca bine cu mancarea din comert, insa este indicat sa-i oferi sansa de a zburda liber prin curte pentru a-si suplimenta dieta.  Gainile care depun oua au nevoie de un supliment de calciu si proteine pentru a rezista corpul. Pe langa aceste indicatii, gainile si cocosii din rasa Sussex au nevoie de fructe, legume, insecte si pietris, in cazul in care nu au acces la o curte. Au nevoie de apa proaspata in permanenta. 

sussex-pestrite-curte

 

Sanatate si puncte vulnerabile

Gaina Sussex este de obicei sanatoasa si rezistenta la boli. Cu o ingrijire corespunzatoare, hrana si tratament de control preventiv al parazitilor, ar trebui sa traiasca in jur de 8-12 ani. Cocosilor Sussex le poate degera creasta pe timpul iernii, iar ca masura preventiva le poti unge creasta cu ulei pentru a preveni degeraturile si craparea ei. 

Conditii de viata

Rasa de gaini Sussex nu este o buna zburatoare si nu este nevoie de un adapost inalt. Gaina Sussex este rezistenta la temperaturi scazute. Are nevoie de un cotet in care sa se poata adaposti de pradatori, vremea nefavorabila si pe timpul noptii. In timpul zilei, este ideal sa poata zburda singura prin curte. 

Sussex-argintiu-cotet

 

Utilitate

Rasa Sussex este folosita in prezent pentru oua, carne si expozitii. Ouale sale sunt de culoare maro deschis si face aproximativ 240-260 de oua pe an.

Gaina Sussex de vanzare

Astazi, 13 decembrie 2012, o gaina din rasa Sussex de vanzare are pretul cuprins intre 50 si 150 de lei, insa pretul difera in functie de crescator, varsta exemplarului si puritatea rasei. 

cocos-sussex-pret

 

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra