1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

URSUL BRUNUrsul brun
Standard rasa
Nume Ursul brun
Greutate 300-780 kg
Marime 1.7-2.8 metri
Inaltime 90-150 cm pana la umeri
Culoare Brun
Capacitate la nastere 1-3 pui
Speranta de viata 15-20 de ani

Putine animale au capturat imaginatia oamenilor asa cum a facut-o ursul brun. Poate sa stea in doua picioare, sa mearga pe talpile picioarelor si mananca deseori ce mancam si noi. Acestea, impreuna cu abilitatea de a comunica cu ajutorul urmelor lasate pe scoarta copacilor, mirosului si sunetului, stabilesc o asemanare cu modul nostru de viata. Ursul brun este una dintre cele mai mari carnivore care traiesc pe suprafata pamantului, insa a cazut prada braconajului si altor conflicte cu oamenii.

In timp ce numarul de ursi bruni este stabil, se considera ca reprezinta o mare prioritate in conservare. Dandu-le independenta de a trai in mediul lor natural, ursii bruni sunt indicatori importanti ai numarului de exemplare din alte specii salbatice. Sunt importanti pradatori ce mentin constanta populatia altor animale. In plus, risipesc semintele, ce ajuta la sustinerea propriului lor mediu de viata.

In Romania, exista peste 6000 de exemplare de urs brun, mai mult de jumatate din populatia de urs brun din Europa si in jur de 3500 de lupi, mai mult de o treime din populatia de lupi din intreaga Europa.  Acestea sunt posibile datorita reliefului din tara noastra, peste o treime din teritoriul Romaniei este acoperit de munti.

 

ursul-brun-in-europa-muschi-dezvoltati

Caracteristici fizice

Ursul brun poate ajunge la o greutate de 300-780 de kilograme, iar cea mai mare subspecie de urs brun este ursul brun Kodiak, rivalizeaza cu ursul polar la dimensiuni, fiind cel mai mare pradator de pe uscat. Cel mai greu urs brun cantarit vreodata avea 1.150 kilograme.

Ursul brun are un corp masiv si greoi, cu o constructie osoasa puternica. Are muschi dezvoltati la umeri si impreuna cu ghearele lungi de 6-7 centimetri ii asigura o buna abilitate de a sapa. Lungimea corpului este de 1.7-2.8 metri, iar inaltimea pana la umeri este de 90-150 centimetri. Ursul brun are o blana lunga si groasa, iar iarna poate ajunge la o lungime de 10-12 centimetri, depinde de regiunea in care se afla.

Hrana

Exceptand perioada de imperechere si ingrijire a puilor, ursul brun duce o viata solitara in care isi cauta permanent de mancare. 80-90% din hrana ursului brun consta in vegetatie, fructe de padure, nuci, bulbi si radacinile anumitor plante. Mai mananca si insecte, rupe bustenii putreziti si intoarce pietrele in cautarea insectelor si larvelor lor. Restul hranei este asigurata de carnea de animale, lesuri si gunoaie. Cateodata vaneaza elani sau mamifere mici. O alta sursa importanta de hrana pentru ursul brun este pestele pe care il vaneaza din rauri.

In timpul perioadei de hibernare ce dureaza pana la 6 luni, ursul brun trebuie sa aiba o rezerva importanta de hrana care sa-l sustina. Capacitatea ursului brun de a manca alimente bogate in grasimi fara a avea probleme cu inima sau colesterolul este un subiect de studiu pentru stiinta medicala.

 

ursul-brun-in-apa-fructe-de-padure

Hibernarea

Ursul brun isi cauta un loc in care va sapa o groapa pentru a hiberna in timpul iernii si multi calatoresc kilometri intregi pentru a gasi locul potrivit. In general, cauta o panta de munte care va fi permanent acoperita cu zapada pana la sosirea primaverii pentru a-i folosi ca izolatie. Incepand din luna octombrie sau noiembrie ursul brun va inceta sa mai consume hrana sau apa si va incepe sa-si foloseasca depozitele de grasime timp de 5-6 luni.

Hibernarea ursului brun inceteaza in luna martie sau aprilie si primul lucru pe care il va ingera este de cele mai multe ori un hoit de animal care nu a supravietuit iernii.  

Reproducere

Lunile iunie si iulie sunt luni in care ursul brun se imperecheaza . Pana nu incepe hibernarea, embrionul nu se va dezvolta, chiar daca imperechearea s-a petrecut cu 6 luni inainte. In ianuarie, femela va da nastere la 1-3 pui de 5 kilograme sau mai putin. Daca femela nu va acumula suficienta grasime pentru a-si sustine propriul corp in timpul hibernarii, embrionul nu se va implanta. Cei mai multi pui nu ajung la varsta maturitatii, fiind un motiv pentru care populatia de urs brun este scazuta.

In general, ursul brun se poate imperechea dupa varsta de 4-9 ani, iar femelele nu vor avea mai mult de 3 nasteri intr-o viata. Puii de urs brun vor fi alaptati de mama lor timp de un an si vor ramane langa aceasta 2 sau 3 ani. Speranta de viata a unui urs brun este de 15-20 de ani.  

 

ursoaica-si-puii-hibernare

Sfaturi pentru oameni

Cand ursul brun se va trezi din hibernare, este de inteles ca va fi infometat si disponibil pentru a se hrani. In aceasta perioada este important ca oamenii sa stea departe de teritoriile frecventate de ursi pentru ca va fi in stare sa-si apere hrana.

Daca te afli intr-o zona frecventata de ursi, limiteaza nivelul de zgomot si gunoi aruncat pentru ca poti atrage atentia ursilor.

Oamenii care locuiesc in jurul zonelor frecventate de ursi le este recomandat sa ascunda orice sursa de hrana ca cea pentru caini, gunoi, fripturi pentru a preveni gasirea lor de catre ursi. Odata ce au acces la o sursa de hrana, se vor intoarce pentru a gasi si mai multa. Uciderea ursilor bruni nu este o solutie. 

Zonele frecventate de ursi bruni sunt Muntii Carpati, mai ales acolo unde exista stanci unde isi construiesc barlogul. 

pui-urs-brun-hrana

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra