1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

TIGRUTigru
Standard rasa
Nume Tigru
Tara de origine Afica
Capacitate la nastere 2-3 pui
Speranta de viata 15-20 de ani

Tigrul este cel mai mare din familia felinelor. Denumirea in latina a tigrului este Panthera tigris. Se considera ca este originar din Asia facand parte din acelasi gen ca pantera, leul, leopardul si jaguarul. Astazi, exista cinci specii diferite de tigru:

tigru-siberian-padurile-dense  Tigrul siberian sau amur-  se gaseste in estul Rusiei, chiar nordul-estul Chinei si nordul Coreei de Nord.  Traieste in padurile dense acoperite cu zapada pe timpul iernii avand pete de culoare mai degraba maronii decat negre. Are un guler alb de blana in jurul gatului si este cea mai mare felina din lume, avand o lungime de 3.3 metri de la cap la coada si 300 de kilograme. In lume exista mai putin de 350 de exemplare de tigru siberian.

tigru-bengalez-blana   Tigrul bengalez – se gaseste in India, Nepal, Bangladesh, Bhutan si Burma.  Acesta traieste in padurile himalayene reci pana la cele umede din nordul Indiei si padurile uscate din Rajasthan. Blana sa este rosiatic-portocalie, cu dungi inguste negre, gri sau maronii. Masoara 2.9 metri de la cap la coada si cantareste aproximativ 140 kilograme. In lume, mai sunt aproximativ 3500 de exemplare de tigru bengalez.

tigru-indochinez-blana   Tigrul indochinez – cele mai multe exemplare traiesc in Thailanda, insa si in Burma, Cambodgia, Laos, sudul Chinei, Vietnam si o parte din Malaezia. Traieste in padurile de pe dealuri si munti, are o blana rosiatic-galbuie cu dungi negre sau gri inchis. Masoara 2.7 metri de la cap la coada si cantareste 115 kilograme. In lume mai sunt doar 1000 de exemplare de tigru indochinez.

tigru-malaezian-dealuri Tigrul malaezian – traieste doar intr-o parte a Malaeziei, in padurile de pe dealuri, deoarece padurile de pe ses au fost defrisate pentru a face loc plantatiilor. Arata similar cu tigrul indochinez, iar pana in 2004 nu a fost clasificat ca fiind o alta specie. Masoara 2.7 metri de la cap pana la coada si cantareste 120 de kilograme. Mai exista doar 500 de exemplare de tigru malaezian.

tigru-din-sudul-Chinei Tigrul Amoy, din sudul Chinei – se gaseste in padurile din sudul si centrul Chinei, are dungi scurte si inguste pozitionate la distante mari una de cealalta. Masoara 2.5 metri de la cap la coada si cantareste aproximativ 150 de kilograme. Mai exista doar 20-30 de exemplare de tigru Amoy. Este specia aflata intr-un stadiu maxim de disparitie si posibil sa fi disparut deja pana acum.  

tigru-sumatran-paduri Tigrul sumatran – se gaseste doar in insula Sumatra. Locuieste in paduri de la ses si pana la munte. Are blana cea mai inchisa la culoare si este cel mai mic dintre toate speciile de tigri, adaptat la padurile umede tot timpul. Masoara 2.4 de la cap la coada si cantareste 90 kilograme. Se afla intr-un stadiu critic  de disparitie, ramanand mai putin de 240 de exemplare de tigru sumatran.

 

Mediu de viata

Tigrul poate supravietui oricarui climat. Are nevoie doar de umbra, apa si hrana (prada). Poate fi gasit in padurile dificile din India, padurile umede din Malaezia si cele reci inzapezite din Siberia. Tigrii prefera sa ramana in umbra si greu vor ajunge pe platourile deschise. Sunt inotatori foarte buni si traverseaza raurile in cautarea prazii.

Hrana

Tigrul este cel mai mare mamifer de pe pamant a carui hrana consta doar in carne. Isi apara un teritoriu intins fata de tigrii de acelasi sex. Isi apara teritoriul pentru ca exista hrana disponibila. Sursa principala de hrana este porcul mistret, insa mai mananca si cerbi, caprioare, serpi si chiar termite. Un tigru ucide un cerb la fiecare 5 zile pentru a se hrani. Vaneaza singur, in special cand soarele apune. Evita confruntarile cu elefantii, bivolii sau ursii, mai ales  ca de cele mai multe ori pierd in asemenea confruntari.

Reproducere

Tigrul este un animal solitar. Femelele si masculii stau impreuna doar in timpul perioadei de imperechere. Femela tigru da nastere la doi sau trei pui, dupa o perioada de gestatie de 103 zile. Isi va ingriji puii si ii va alapta timp de 8 saptamani. Apoi ii va invata sa vaneze, iar puii vor sta alaturi de mama pana la varsta de trei ani.

Speranta de viata

Tigrul poate trai pana la 20 de ani in captivitate, insa in salbaticie traieste aproximativ 15 ani. Nu toti tigrii din salbaticie traiesc 15 ani. Doar jumatate din puii de tigru ating varsta de 2 ani. Dintre acestia, doar 40% vor ajunge sa se reproduca. Riscul continua pentru aceste animale care doar isi apara teritoriul.

Tigrul se afla in pericol

Tigrii sunt considerati animale aflate pe cale de disparitie. Cateva specii au disparut deja. Distrugerea mediului de viata, bolile, poluarea apei si exploatarea resurselor naturale sunt doar cateva cauze ale pericolului.  La acestea se adauga si braconajul tigrilor de catre populatia asiatica pentru comertul ilegal cu blana si trofee. 

 

 

tigru-pe-cale-de-disparitie-draconajul-tigrilor

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra