1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

ANTILOPA LIRA BONTEBOKAntilopa lira Bontebok
Standard rasa
Nume Antilopa lira Bontebok
Greutate 62 kg
Inaltime 140-150 cm
Blana Moale si lucioasa
Capacitate la nastere Un singur

Descriere fizica

Antilopa lira Bontebok (Damaliscus dorcas) este un animal unic prin infatisarea sa interesanta.

Antilopa lira Bontebok are o inaltime de 140-150 centimetri, masculul cantareste aproximativ 62 kilograme, iar femela este mai usoara si mai mica.

Antilopa lira Bontebok (Damaliscus dorcas) are un corp asemenea unui cerb, iar picioarele din spate sunt mai scurte decat cele din fata, astfel incat spatele este putin inclinat. Blana antilopei lira Bontebok are parul moale si lucios. Burta sa este alba, la fel si posteriorul, partea frontala  capului si picioarele. Capul antilopei este lung , iar botul este ascutit si alb. Ochii sunt pozitionati pe partea laterala a capului, asemenea cailor. Urechile antilopei lira Bontebok sunt pozitionate in varful capului, la fel si coarnele care sunt bine dezvoltate si inelate aproape pe toata lungimea lor.

Antilopa lira Bontebok (Damaliscus dorcas) are glandele ce elimina mirosul pozitionate pe picioarele din fata. Mersul in galop atinge viteza de 70 kilometri pe ora. Cele mai active momente ale antilopei lira Bontebok sunt dimineata devreme si seara. 

Ingrijire si hrana

Antilopa lira Bontebok (Damaliscus dorcas) este un animal ierbivor, mananca plante, frunze si iarba. 

Conditii de viata

Antilopa lira Bontebok (Damaliscus dorcas) traieste pe campii si regiunile fara copaci. Astazi mai poate fi gasita doar in regiunile protejate ale Africii. Are nevoie de iarba, apa si un adapost permanent. 

antilopa-lira-bontebok-imagini-adapost

 

Reproducere

In cazul femelei antilopa lira Bontebok, concureaza doi-trei masculi ce se folosesc de coarne in lupta lor. Perioada de reproducere incepe in martie si aprilie, inceputul sezonului ploios. Perioada de gestatie dureaza 7-8 luni, dand nastere la un singur pui.

Puiul de antilopa lira Bontebok (Damaliscus dorcas) este capabil sa se ridice si sa mearga la cateva minute de la nastere. La nastere, puiului ii lipsesc partile albe de pe picioare. Intarcarea antilopei lira Bontebok se realizeaza la varsta de 4 luni, insa ramane alaturi de turma o perioada mai lunga de timp.

Pradatori

Pentru ca antilopa lira Bontebok (Damaliscus dorcas) traieste  in zone protejate, acolo nu sunt prea multi pradatori pentru aceasta. Dintre putinii pradatori ai antilopei lira Bontebok  se numara sacalii, cainii salbatici si rasul de desert.

Antilopa lira Bontebok (Damaliscus dorcas) este un animal aflat in pericol de disparitie. Populatia sa a inceput sa scada in anii 1800 si astazi este considerata cea mai rara antilopa din lume. Este in pericol din cauza vanatului excesiv, pierderea mediului natural prin extinderea agriculturii si concurarea pentru hrana cu turmele de vite ale localnicilor. Astazi mai exista aproximativ 15000 de exemplare de antilopa lira Bontebok.  

Damaliscus-dorcas-antilopa-lira-bontebok-pericol-de-disparitie

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra