1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

ANTILOPA MENDESAntilopa mendes
Standard rasa
Nume Antilopa mendes
Marime 150-170 cm
Inaltime 95-115 cm
Culoare Crem
Capacitate la nastere Un singur pui
Speranta de viata 25 ani

Antilopa mendes (Addax nasomaculatus) este un animal ce cade usor prada altor animale si oamenilor. Vanarea sa a eliminat multe populatii din mai multe tari. Antilopa mendes se afla pe lista animalelor aflate pe cale de disparitie. 

Descriere fizica

Antilopa mendes (Addax nasomaculatus) are blana de culoare crem, aproape alba pe timpul verii, iar iarna se inchide la culoare devenind gri-maronie. Pe fata, urechi, burta, solduri si picioare prezinta pete albe si are un smoc de par negru chiar in varful capului. Coarnele spiralate sunt prezente atat la femela cat si la mascul si au o lungime de 72 centimetri.

Copitele antilopei mendes (Addax nasomaculatus) sunt largi pentru a permite deplasarea prin desert. Lungimea corpului sau este de 150-170 centimetri, iar inaltimea pana la umeri este de 95-115 centimetri, are o coada de 25-35 centimetri, iar masculii sunt mai mari decat femelele. 

antilopa-mendes-addax-nasomaculatus

 

Comportament si personalitate

Antilopa mendes (Addax nasomaculatus) se deplaseaza prin desert in grupuri de 5-20 de indivizi, iar turma este condusa de un mascul dominant. Masculul isi stabileste propriul teritoriu, incercand sa aiba doar femele fertile in teritoriul sau. Un singur mascul antilopa mendes se va imperechea cu femelele din teritoriul sau, in randul acestora intervenind o ierarhie, cea mai in varsta femela fiind si cea dominanta.

Antilopa mendes (Addax nasomaculatus) nu poate alerga cu viteze mari, iar din acest motiv cade usor prada altor animale. 

Ingrijire si hrana

Antilopa mendes  (Addax nasomaculatus) se hraneste cu iarba din desert si tufisuri. Calatoreste distante foarte mari prin Sahara in cautarea vegetatiei. Antilopa mendes  (Addax nasomaculatus) este cea mai adaptata antilopa la viata de desert. Isi petrece majoritatea vietii fara sa bea apa si primeste suficienta hidratatare pentru a supravietui din plantele ingerate.    

antilope-mendes-iarba

 

Conditii de viata

Antilopa mendes (Addax nasomaculatus) traia in desertul si semi-desertul din vestul Saharei si Mauritania, pana in Egipt si Sudan. Astazi, antilopa mendes mai poate fi gasita in nord-estul Nigerului, Chad, Mali, Mauritania, Libia si Sudan.

Antilopa mendes (Addax nasomaculatus) nu isi restrictioneaza existenta la zonele in care exista apa si de obicei poate fi gasita in desert sau zone stancoase. 

Reproducere

Imperecherea antilopei mendes (Addax nasomaculatus) are loc pe toata perioada anului, iar perioada de varf a nasterilor este iarna si la inceputul primaverii. Perioada de gestatie la antilopa mendes dureaza 257-264 de zile, femela dand nastere la un singur pui. Puiul de antilopa mendes (Addax nasomaculatus) este intarcat la varsta de 23-39 saptamani. Masculul se maturizeaza la 24 de luni, iar femelea in a doua sau a treia vara din viata ei.

Antilopa mendes (Addax nasomaculatus) are o speranta de viata de 25 de ani in captivitate. 

antilopa-mendes-Addax-nasomaculatus-desert

 

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra