1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

PORC MISTRETPorc mistret
Standard rasa
Nume Porc mistret
Tara de origine Europa, N-V Africii, Asia
Blana Groasa si aspra
Culoare Maro, negru, rosiatic, gri
Capacitate la nastere 4-6 pui

Porcul mistret este o specie a porcului salbatic, nativ din padurile Europei, nord-vestul Africii si chiar Asia. Porcul mistret are o distributie larga, cu un numar de subspecii intre 4 si 25. In mod normal, este greu de clasificat o subspecie a porcului mistret pentru ca pot avea loc imperecheri intre subspecii, insa oamenii de stiinta sunt de acord ca exista patru subspecii de porc mistret, in functie de zona in care se gasesc. Cu totii sunt similari ca aparitie, insa tind sa varieze in culoare, in functie de zona geografica.

Porcul mistret este un animal extrem de adaptabil si se gaseste intr-o multime de medii de viata, mananca aproape orice intra in gura sa si nu doar alearga repede, ci si inoata foarte bine.

Porcul mistret este un mamifer de marime medie, cu un cap mare si bot lung. Are o blana groasa si aspra prezenta in strat dublu. Parul de pe creasta porcului mistret este mai lung decat cel de pe restul corpului. Culoarea blanii variaza de la maro la negru, rosiatic si gri inchis, in functie de mediul de viata al porcului mistret.

De exemplu, cei care traiesc in vestul Europei sunt de culoare maro, iar cei care traiesc in padurile din estul Europei sunt complet negri. Porcul mistret are o vedere foarte slaba pentru ca are ochii mici, insa are un bot lung ce-i ofera un incredibil simt al mirosului.

 

cap-porc-mistret-blana-animal

Mediu de viata

Porcul mistret este mamiferul cel mai raspandit pe glob, incepand cu vestul Europei, pana in estul Japoniei si padurile din Indonezia. Cele patru subspecii de porc mistret sunt delimiate de zona in care locuiesc: prima traieste in  Europa, nord-vestul Africii si vestul Asiei, a doua subspecie traieste in nordul Asiei si Japonia, a treia se gaseste in jungla din India, sud-estul Asiei si Orientul Indepartat, iar cea de-a patra se gaseste doar in Indonezia.

Porcul mistret poate fi gasit in jungla tropicala, campii, insa cel mai mult prefera padurile unde gaseste vegetatie foarte densa.

Comportament

Porcul mistret este un animal nocturn si isi cauta mancarea doar pe timpul noptii. Petrece 12 ore in timpul zilei dormind in adaposturi dense facute din frunze. Femelele sunt animale sociabile si traiesc in grupuri de 6-30 de indivizi. Aceste grupuri sunt formate din femele si puii lor si traiesc in aceeasi zona cu alte grupuri, insa nu se vor amesteca. Masculii sunt solitari in cea mai mare parte a timpului, cu exceptia perioadei de imperechere cand se vor apropia de grupurile de femele. Masculii sunt in competitie pentru a castiga femelele si se vor lupta dur pentru a domina.

 

porci-mistreti-animal-nocturn

Reproducere

Femela da nastere la 4-6 pui intr-un adapost format din frunze, iarba si muschi. Mama va ramane alaturi de pui cateva saptamani pentru a-i apara de pradatorii infometati. Puii au o blana distincta, de culoare maro deschis cu dungi longitudinale deschise la culoare. Aceste dungi incep sa dispara cand puii ating varsta de 3-4 luni pentru a le asigura camuflajul in padure. Incepand cu varsta de doua luni, puii de porc mistret vor incepe sa se aventureze in afara adapostului si vor deveni complet independenti la varsta de 7 luni.

 

pui-porc-mistret-blana

Hrana

Porcul mistret este un animal omnivor care se hraneste cel mai mult cu plante.  Plantele reprezinta 90% din hrana porcului mistret constand in frunze tinere, fructe de padure, iarba, fructe, radacini si tuberculi pe care ii scoate din pamant folosindu-se de botul sau lung. Pentru ca traiesc in mediile cu mai multe sezone, porcii mistreti s-au adaptat la schimbarea dietei. Toamna mananca nucile bogate in proteine,  pregatindu-se de venirea iernii. Ei oricum vor manca orice: oua, soareci, soparle, rame si chiar serpi. Porcul mistret va manca bucuros lesul abandonat de un alt animal.

Pradatori si amenintari

Pentru ca are o distributie atat de larga, porcul mistret are numerosi pradatori de toate formele si marimile. Felinele mari ca leopardul, rasul si tigrul  sunt cei mai comuni pradatori ai porcului mistret, impreuna cu alte animale carnivore ca lupii, ursii si chiar oamenii. 

porc-mistret-zapada-animal-omnivor

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra