1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

ANTILOPA SAIGAAntilopa saiga
Standard rasa
Nume Antilopa saiga
Inaltime 100-150 cm
Blana Scurta pe timpul verii, lunga si groasa pe timpul iernii
Culoare Galben-rosiatica
Capacitate la nastere 2 pui
Speranta de viata 12 ani

Descriere fizica

Cea mai pregnanta trasatura a antilopei saiga (Saiga tatarica) o reprezinta capul si narile mari ce atarna deasupra gurii. Masculii au o pereche de coarne ceroase cu forme inelate de.a lungul lor. Cu exceptia botului si coarnelor neobisnuite, seamana cu o capra.

Antilopa saiga (Saiga tatarica) are o inaltime cuprinsa intre 60 si 80 centimetri pana la umeri, iar inaltimea totala este de 100-150 centimetri. Picioarele sale sunt lungi si subtiri, iar corpul este robust.

Pe timpul verii, antilopa saiga (Saiga tatarica) are o blana scurta de culoare galben-rosiatica, iar iarna blana sa devine mai groasa si mai lunga. De asemenea, iarna, blana devine inchisa la culoare pe spate si albicioasa pe burta. Antilopa saiga are o coada scurta. 

antilope-saiga-specie-poligama

 

Comportament si personalitate

Antilopa saiga (Saiga tatarica) este o specie poligama, iar in perioada de imperechere se strange un grup de 5-10 femele si un singur mascul. Masculul este foarte protectiv cu haremul sau. Sunt frecvente luptele intre masculii saiga si uneori se lupta pana la moarte.

In timpul perioadei de imperechere antilopa saiga  (Saiga tatarica) mascul nu se hraneste si isi consuma toata energia aparand turma de femele. Deseori mortalitatea masculilor ajunge la 80-90%. 

Ingrijire si hrana

Antilopa saiga (Saiga tatarica) este un animal ierbivor si mananca peste o suta de specii diferite de plante, dintre acestea facand parte lichenii, iarba, chiparos.

Conditii de viata

Populatia de antilopa saiga (Saiga tatarica) este concentrata in trei zone principale in centrul Asiei: Mongolia, Kayakhstan si Kalmykia.

Antilopa saiga traieste ins tepele uscate si in semi-desert unde turmele gasesc campii si dealuri cu iarba. 

Reproducere

Antilopa saiga femela atinge maturitatea la 7-8 luni, iar masculii la 2 ani. Perioada de imperechere tine din noiembrie pana in decembrie. Perioada de gestatie dureaza 5 luni si da nastere la 2 pui.

Puii de antilopa saiga (Saiga tatarica) incep sa manance iarba la varsta de 4-8 zile, iar alaptarea dureaza cel putin  o luna si cel mult patru luni.

In captivitate, antilopa saiga (Saiga tatarica) nu alapteaza alti pui in afara de cei proprii, insa in salbaticie s-a observat acest comportament. Speranta de viata este de 12 ani in salbaticie. 

Alte lucruri interesante

Antilopa saiga (Saiga tatarica) este valorificata pentru blana, carne si coarne. Coarnele sunt considerate cel mai pretios lucru al antilopei saiga fiind folosit in medicina chineza pentru a reduce febra.

Prin urmare, nu-i de mirare ca antilopa saiga (Saiga tatarica) se afla pe lista animalelor aflate pe cale de disparitie. 

saiga-tatarica-blana

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra