1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

ANTILOPA SASABIAntilopa Sasabi
Standard rasa
Nume Antilopa Sasabi
Greutate 90-147 kg
Inaltime 104-126 cm
Blana Scurta si lucioasa
Culoare Aramie cu pete purpurii.
Speranta de viata 15 ani

Descriere fizica

Antilopa Sasabi (Damaliscus lunatus) este un animal de marime medie si are o inaltime cuprinsa intre 104 si 126 centimetri si cantareste 90-147 kilograme. Corpul ei este acoperit de o blana scurta, lucioasa, de culoare aramie si cu pete purpurii dedesubt.

Masculul este mai inchis la culoare decat femela sau puii, care au o blana deschisa la culoare, spre crem. Antilopa Sasabi  (Damaliscus lunatus) are un bot lung si ingust, iar coarnele sale au forma literei S si sunt inelate, avand o lungime de 30-40 centimetri. 

Comportament si personalitate

Conditiile de mediu  determina structura sociala a antilopei Sasabi (Damaliscus lunatus). Teritoriile pot avea sau nu aceleasi granite, in functie de marimea lor. Intr-un teritoriu traiesc pana la 6 femele antilopa Sasabi alaturi de puii lor care au varste mai mici de un an. Unele femele pot sta in teritoriul aceluiasi mascul  pana la o perioada de trei ani.

Masculul antilopa Sasabi are drepturi exclusive asupra femelelor din teritoriul sau si il va apara impreuna cu acestea de musafirii nepoftiti. Cand masculul este plecat, femela dominanta preia atributiile acestuia. 

antilopa-sasabi-damaliscus-lunatus-blana

 

Ingrijire si hrana

Hrana antilopei Sasabi (Damaliscus lunatus) este alcatuita in mare parte din iarba. Aceasta are doua momente ale zilei in care se hraneste: dimineata si seara tarziu. Antilopa Sasabi nu are nevoie sa bea apa atata timp cat iarba este verde si hidratata, insa atunci cand mananca iarba uscata are nevoie sa bea apa in fiecare zi sau la doua zile. In timpul sezonului ploios, antilopa Sasabi (Damaliscus lunatus) se hraneste perioade mai lungi  de timp si  la intervale mai scurte. 

Conditii de viata

Populatia de antilope Sasabi se afla din nordul savanei pana in estul si sudul Africii. Aceasta prefera mediile cu verdeata, de la platouri fara copaci pana la zonele cu arbusti si copaci scunzi.

Antilopa Sasabi (Damaliscus lunatus) se gaseste atat la altitudini inalte cat si la altitudini joase. In timpul sezonului ploios, aceasta evita iarba scurta sau foarte veche, insa in timpul sezonului secetos se gaseste oriunde exista iarba verde.

antilopa-sasabi-iarba

 

Reproducere

Antilopa Sasabi (Damaliscus lunatus) se imperecheaza o data pe an. Aproape toata populatia se imperecheaza in acelasi timp, insa o parte din aceasta are doua perioade de fatare intr-un an. Comparativ cu alte antilope, antilopa Sasabi fata la finalul sezonului secetos, avand o rata a succesului foarte buna. Perioada de gestatie dureaza, de obicei, opt luni.

Un lucru interesant este ca puiul de antilopa Sasabi poate fi protejat sau ascuns. Cand este protejat, inseamna ca beneficiaza de protectia unei turme mari de antilope Sasabi. In turmele mici, femela paraseste grupul pentru a da nastere puiului si va sta singura cu acesta cateva luni. Femela antilopa Sasabi (Damaliscus lunatus) face acest lucru doar daca exista suficienta vegetatie inalta in care sa-si ascunda puiul de pradatori. Cateodata, chiar si in grupurile mari puii vor pleca pentru a se ascunde.

In general, masculul antilopa Sasabi (Damaliscus lunatus) se alatura turmei de femele la varsta de un an, insa exista cazuri cand acesta se alatura si la 8 luni. Cu toate acestea, el nu se va imperechea inainte de varsta de 4 ani. Femelele se pot imperechea la varsta de 16-18 luni si ating maturitatea la varsta de 2 ani.  

Antilopa Sasabi (Damaliscus lunatus) are o speranta de viata de 15 ani. 

antilope-sasabi-apa

 

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra