1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

BALENA ALBASTRABalena albastra
Standard rasa
Nume Balena Albastra
Greutate 171 tone
Marime 33 metri
Culoare Albastra
Capacitate la nastere Un pui la 2-3 ani
Speranta de viata 80 ani

Balena albastra este atat de mare incat este cea mai mare creatura care a trait vreodata pe pamant, mai mare decat cel mai mare dinozaur! Cea mai mare balena masurata vreodata este o femela ce cantarea 171 de tone si peste 27 de metri lungime. Cea mai lunga balena masurata vreodata a avut  33 de metri. Daca ar fi intinsa pe pamant, ar fi lunga cat 9 masini mari. Inima unei balene albastre este cat o masina de mare, iar vasele de sange sunt suficient de spatioase incat un om ar putea inota prin ele.

 

cat-este-de-mare-balena-albastra

Balena albastra este un adevarat gigant

Imagineaza-ti ca inoti prin ocean pentru prima oara, aventurandu-te intr-un loc pe care nu l-ai mai vazut inainte, privesti peste bordul barcii  in care esti si vezi creatura din poza de mai jos. Imagineaza-ti ca nu stii aproape nimic despre creaturile marine si ce sa astepti de la acestea. Aceasta creatura care inoata la suprafata apei este mai mare decat barca in care esti. Poate esti putin speriat pentru ca nu ai mai vazut o asemenea creatura si nu stii de ce este capabila. Chiar te poti ingrijora ca aceasta te poate manca. Marimea acesteia te face sa te intrebi daca nu cumva barca ta va deveni pranzul ei. Insa nu ai de ce sa te temi, deoarece aceasta enormitate este doar o balena albastra.

 

balena-ocean

Pentru multi, multi ani, marinarii au avut intalniri extraordinare cu balenele albastre, mamiferele marine gigantice si erau terifiati de dimensiunile acesteia si coada ei puternica. Cred ca poti intelege putin din frica si trepidatiile pe care le simteau cei care intalneau o asemenea creatura pentru prima oara. Astazi stim ca balenele albastre sunt inofensive pentru oameni si chiar au ceva an comun cu noi: sunt mamifere cu sange cald care respira aer. Sunt animale foarte sociabile, au un sistem complex de comunicare si sunt foarte inteligente. Cel mai important, nu sunt deloc monstri si au nevoie de protectia si respectul nostru.

Gigantii delicati

In filme, creaturile gigante care inoata in mare sunt rele si puse pe distrugere. In realitate, cea mai mare dintre cele mai mari creaturi este chiar inofensiva cu oamenii. De fapt, aceste creaturi magnifice ca balenele albastre au suferit cel mai mult din cauza omului. Balena albastra, ca si alte specii de balena, au fost vanate de catre oameni pana la limita disparitiei, secole de-a randul. Abia recent, in acest secol, a inceput sa fie apreciata valoarea tuturor creaturilor care traiesc pe acest pamant.  Am inceput sa realizam ca stergerea de pe fata pamantului a oricarei creaturi este un lucru dezonorabil pentru oameni. In Statele Unite, balena albastra a fost pusa pe lista animalelor aflate pe cale de disparitie. Incepand cu anii 1800 pana in 1900 au fost vanate balene pana aproape de disparitia lor, anul 1931 fiind apogeul, cand au fost ucise 29 000 de balene.

 

balena-om-inofensive

Hrana balenelor albastre consta in creveti mici ce traiesc in ocean. Acesti creveti reprezinta cea mai nutritiva masa existenta pe pamant, mentinand apetitul balenei. O balena albastra poate manca sute de creveti in acelasi timp, inghitindu-i cu limba sa care cantareste cat un elefant. Balena albastra mananca crevetii folosind un tip special de filtru, inghitind hrana cu tot cu apa, pe care ulterior o elimina prin orificii. O balena are nevoie de 3.6 tone de hrana zilnica pentru a fi bine hranita, aceasta insumand 1.5 milioane de calorii si va cobori 100 de metri in adancuri pentru a o gasi.

Probabil  cel mai spectaculos lucru la balena albastra este sunetul pe care il emite. Oamenii de stiinta au masurat frecventa joasa prin care comunica aceste balene, insa emit si sunete de 188 de decibeli ce pot fi auzite de la 848 kilometri distanta! Pentru a iti da seama mai bine cat de tare este, un avion turboreactor cand decoleaza scoate un sunet de 120 de decibeli, iar sunetele de peste 100 de decibeli sunt deja dureroase pentru urechea umana.

Sezonul de imperechere incepe toamna tarziu si se termina la finalul iernii. Femela da nastere la un pui o data la doi-trei ani dupa o perioada de gestatie de 12 luni. Puiul de balena albastra cantareste 2.5 tone si o lungime de 7 metri. Puii de balena albastra beau 380-570 de litri de lapte pe zi. Maturitatea sexuala o ating la varsta de 5-10 ani. O balena albastra traieste aproape 80 de ani.

 

coada-balena-creveti-mici

De ce este balena albastra atat de mare?

Oamenii de stiinta nu stiu exact de ce balena albastra este atat de mare, insa nici dinozaurii nu erau ca ea. Unul dintre motivele pentru care balena albastra este atat de mare este spatiul imens in care inoata, oceanele. Aminteste-ti: peste 70% din suprafata pamantului o reprezinta oceanele.

Un alt lucru interesant este efectul de imponderabilitate oferit de apa. NASA isi antreneaza, cateodata, astronautii in apa pentru a se obisnui cu efectul unui mediu in care nu exista gravitatie. Faptul ca in ocean nu exista gravitatie ca pe pamant le permite balenelor albastre sa ia asemenea proportii. In loc sa sustina un schelet greutatea ei, apa sustine greutatea tesuturilor corpului balenei albastre. Daca s-ar scoate o balena albastra din apa si ar fi pusa pe uscat, s-ar sufoca din cauza greutatii sale. 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra