1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

DELFINDelfin
Standard rasa
Nume Delfin
Greutate 150-650 kg
Marime 2-4 m
Capacitate la nastere Un pui la 2-3 ani
Speranta de viata 30 de ani

Delfinii sunt de fapt balene mai mici si fac parte dintr-un grup numit „balenele cu dinti”. Sunt mamifere care respira aer si chiar daca traiesc in apa au nevoie sa iasa la suprafata pentru a respira prin orificiile respiratorii din dreptul capului. Delfinul cu bot de sticla (Tursiops truncatus) si delfinul cu bot de sticla Indo-Pacific (Tursiops aduncus) sunt numiti asa datorita formei botului ce seamana cu o sticla.

Caracteristici fizice

Delfinii sunt mamifere elegante si pot inota cu 35 de kilometri pe ora. Au o aripioara dorsala proeminenta ce poate fi vazuta inotand prin apa. Delfinii variaza in forma, marime si culoare, aceste trasaturi depind de mediul in care traiesc. In general, delfinii au un spate mai inchis la culoare si o burta mai deschisa. Aceste lucruri ii ajuta sa se camufleze astfel incat sa nu fie vazuti de pradatori (rechini si balene). Priviti din adancuri, burta deschisa la culoare se va confunda cu suprafata apei. Puii de delfin cantaresc la nastere 15-30 de kilograme si au in jur de 70-130 de centimetri lungime. Vor creste in primul an de viata de 7 ori in greutate fata de greutatea initiala. Un delfin matur cantareste 150-650 kilograme si are 2-4 metri lungime. Un delfin poate trai chiar 30 de ani.

 

delfin-profil-balenele-cu-dinti

Mediu de viata

Delfinii traiesc in apa, se gasesc in toate oceanele si mai multe mari din zonele temperate si tropicale, inclusiv Marea Neagra si reprezinta o atractie pentru oameni. Majoritatea traieste in ape sarate, insa poate trai si in ape dulci. Delfinii sunt cunoscuti ca fiind animale marine dragalase, in jurul lor plutind o curiozitate mistica.

Delfinii obisnuiesc sa se apropie de tarm si sunt vazuti deseori de-a lungul coastelor, in estuare si chiar in rauri, iar alte specii traiesc in mijlocul oceanului.

Hrana

Delfinii mananca in jur de 15 kilograme de hrana pe zi constand intr-o varietate de pesti, calamari si caracatite. Unele specii de delfin pot cobori mai mult de 600 de metri adancime pentru a gasi mancare. Delfinii folosesc ecolocatia pentru a vana si naviga. Aceasta tehnica presupune trimiterea de catre delfin a unor vibratii prin apa, iar cand aceste vibratii se lovesc de un obiect, acestea se intorc la sursa, la delfin. In acest fel stie daca exista vreo sursa de hrana in apropiere sau nu si informatii despre aceasta sursa: forma, greutate, distanta, viteza si directie. Se considera ca ecolocatia este secretul evolutiei delfinilor.

 

ecolocatia-delfinului-ape-sarate

Comportament

Delfinii sunt animale foarte sociabile si traiesc in grupuri. Grupurile contin in jur de 12 membri insa pot ajunge si la cateva sute. In interiorul grupurilor, exista un simt puternic de unitate si o mare interactiune intre membrii acestuia (atingeri, alungari, zgomote). Delfinii sunt foarte activi si le pot fi vazute frecvent cozile plescaind apa, vor inota in valurile create de barci si sar in aer jucausi. Se urmaresc unul pe altul, se rostogolesc si vor cara obiecte ca algele marine.

 

grup-de-delfini-animale-sociabile

Reproducere

Delfinii au mai multi parteneri de-a lungul timpului si se vor imperechea tot timpul anului. Femelele vor incepe reproducerea la varsta de 6 ani si vor avea cate un pui la fiecare doi sau trei ani. Puii se nasc cel mai des in perioada primaverii si a verii, dupa o gestatie de 12 luni. In timpul nasterii, iese mai intai coada puilor astfel incat sa nu se inece, iar mama ii va impinge catre suprafata pentru a lua prima lor gura de aer. Puii vor suge lapte de la mama lor timp de 18 luni si vor incepe sa manance peste incepand cu varsta de 6 luni, ramanand alaturi de mama timp de 6 ani.

 

delfini-apa-reproducere

Amenintari si pradatori

Pradatorii naturali ai delfinilor sunt balenele albastre si rechinii. Sunt supusi si riscului de a se incurca in plasele pescarilor, distrugerea si degradarea mediului in care traiesc, poluarea, bolie si braconajul ilegal al delfinilor. In unele parti ale lunii, delfinii sunt vanati pentru hrana. O alta amenintare este pescuirea sursei de hrana a delfinilor, lucru ce duce la punerea acestuia in pericol.

Conservare

Poti ajuta la conservarea delfinilor prin mentinerea unui mediu curat. Arunca gunoiul doar in locurile special amenajate, iar daca esti pe mare, colecteaza-l si evita aruncarea acestuia in apa. Delfinii calatoresc singuri sau in grup, iar daca gasesti vreunul incurcat in plase, anunta imediat autoritatile. In timp ce astepti ca acestea sa vina, tine delfinul umed, sa aiba temperatura corpului constanta si departe de razele solare pentru a nu suferi arsuri, insa tine orificiile prin care respira libere pentru a nu-i provoca probleme. 

 

delfini-mamifere

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra