1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

BRETONCalul Breton este cea mai populara rasa de cai de tractiune din Franta. Din nefericire, acest lucru se datoreaza si faptului ca este crescut pentru a fi mancat. Cei care nu ajung cina pentru oameni, lucreaza in mod admirabil din greu in agricultura si chiar sub sa.
Breton
Standard rasa
Nume Breton
Tara de origine Marea Britanie
Inaltime 145-165 cm
Culoare Cataniu, gri, crem, mugur

Origine si istoric

Daca intrebi zece crescatori de cal Breton despre istoricul rasei, vei primi zece raspunsuri diferite. Desi este clasificata ca fiind o rasa frantuzesca in „Enciclopedia Internationala a Raselor de Cai”, aceasta isi are originea in Marea Britanie, insa calul Breton a fost adus in Franta in timpul numeroaselor razboaie si a fost dezvoltat acolo mai mult.

Unul dintre cei mai faimosi cai din rasa Breton din Franta s-a numit Naous (1935-1951). Acesta era frumos, prietenos si cu o personalitate puternica. O statuie impresionanta a acestei rase este in Callac, in Franta. Inca mai exista un festival foarte mare de cai in fiecare an, in septembrie, destinat calului Breton.

statuie-cal-breton-rasa-frantuzeasca

 

Descriere fizica

Calul Breton prezinta un echilibru armonios intre putere si gratie. In prezent, exista trei tipuri de cal Breton, insa de-a lungul timpului au existat mai multe tipuri. Cele trei tipuri sunt: Corlay sau calul breton din centrul muntilor, considerat ca fiind cel mai vechi tip, tipul Postier, fiind mai subtire decat urmatorul tip care este cel mai mare si apreciat pentru carnea sa, numit calul Breton pentru munci grele.

Indiferent de tipul calului Breton, acesta ajunge la o inaltime de 145-165 centimetri, este foarte musculos, are picioarele solide fara prea multa blana si copite bune. Capul este, de obicei, drept si usor bombat in profil, are ochii mici si urechile mari. Trasaturile faciale sunt foarte luminoase. Calul Breton pare destul de alert si curios legat de orice se intampla in jurul lui si nu are infatisarea plictisitoare a cailor grei de munca.

Coama si coada calului Breton sunt groase, insa in Franta, coada este scurtata. Motivul este ca aceasta se poate incurca si poate ramane blocata printre ciulini. Culoarea calului Breton este castaniu, insa uneori mai poate fi si murg, gri sau crem. Petele albe pe fata sunt destul de comune. 

cal-breton-profil-descriere-fizica

 

Comportament si personalitate

Temperamentul calului Breton este foarte calm si dispus sa faca pe plac stapanului sau. De obicei, se intelege bine cu copiii si invata foarte repede ce doresti sa faca.

Ingrijire si hrana

Ingrijirea calului Breton este foarte usoara. De fapt, este un cal simplu ce se poate hrani singur si chiar isi poate gasi adapost atunci cand este nevoie. Pana acum, calul Breton nu a inregistrat probleme serioase de sanatate si este destul de ieftin de intretinut. Aceasta rasa se adapteaza in orice climat, cald sau rece.

cal-breton-adapost

 

Utilitate

Multe sub-tipuri de cal Breton sunt folosite pentru multe activitati, pentru muncile grele sau usoare, iar tipul mai mic este folosit la calarit. Tipul mai greoi si masiv este folosit pentru muncile agricole grele. Destul de des, calul Breton este folosit pentru imbunatatirea altor rase de cai

Calul breton lucreaza in podgorii, terenuri agricole si de-a lungul malurilor pentru a aduna algele marine. Aceasta rasa sta la baza calului canadian, considerat ca fiind baza multor rase de cai nord-americane, ce mai exista si astazi. 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra