1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

CAMILA



Camila
Standard rasa
Nume Camila
Greutate 400-600 kg
Inaltime 1.8-2 metrii
Blana Lunga si lucioasa
Culoare Negru si alb
Capacitate la nastere Un singur pui
Speranta de viata 40-50 ani

Mediu de viata

Camila cu o cocoasa, numita si camila dromader,  ocupa zonele aride din Orientul Mijlociu pana in nordul Chinei si Sahara. Au fost introduse si in centrul Australiei unde exista cateva populatii de camila salbatica. Stramosii ei provin din sudul Asiei si Peninsula Arabica. Camila cu o cocoasa prefera zonele aride cu sezoane scurte de ploaie. A fost introdusa si in zonele mai reci, dar fara succes pentru ca este sensibila la frig si umiditate.

 

camila-si-pui-camila-dromader

Camila cu doua cocoase traieste in nordul Asiei si masivul himalaian. Se gaseste de-a lungul raurilor in stepa siberiana in timpul iernii si dispare in desert atunci cand zapada se topeste primavara. Temperaturile variaza de la -29 de grade Celsius pana la 38 grade Celsius vara.  

 

 

camila-cu-doua-cocoase

Caracteristici fizice

Camila se recunoaste foarte usor datorita cocoasei sale, aceasta fiind un depozit de grasime si fibre pentru vremurile grele. Are un gat lung si curbat, un piept adanc si una  sau doua cocoase. Marimea cocoasei depinde de starea camilei, devenind mai mica atunci cand trece prin perioade de foamete. Culoarea camilei variaza de la negru pana la alb, avand par lung sau scurt, in functie de specie. Picioarele camilei sunt adaptate la mersul pe nisip si poate fi usor ranita de pietrele ascutite. Nu poate merge in conditii alunecoase sau de noroi. Masculii sunt cu 10% mai grei decat femelele, cantarind 400-600 kilograme si sunt cu 10 centimetri mai inalti, masurand 1.8-2 metri.

Camila are remarcabile trasaturi adaptate la viata de desert. Ochii sai sunt protejati de furtunile de nisip prin doua randuri de gene. De asemenea, are abilitatea de a-si inchide narile pentru a nu-i intra nisip.  Camila este capabila sa conserve apa in corpul sau printr-o varietate de metode. Apa este conservata prin fluctuatiile de temperatura a corpului, de la 34 grade Celsius la 41.7 grade Celsius, astfel incat nu transpira, adaptandu-si corpul la conditiile externe. De asemenea, este capabila sa suporte o pierdere de 30% a apei corporale, 15% fiind o conditie letala pentru majoritatea mamiferelor. Camila se poate rehidrata foarte repede, fiind capabila sa bea 100 litri apa in doar 10 minute, o trasatura letala pentru alte animale.

camila-in-desert-apa

 

 

Reproducere

In timpul competitiei pentru femele, masculii emit o serie de sunete si  miscari, avand o postura cat mai inalta posibil. Camila ajunge la maturitate la varsta de 3 ani si va incepe sa se imperecheze la 4-5 ani. Perioada de imperechere la camile are legatura cu lungimea zilei si starea nutritionala a camilei. Perioada de gestatie dureaza 15 luni, iar camila va da nastere la un singur pui. Puiul de camila va putea merge singur la sfarsitul primei sale zi de viata. Perioada de alaptare dureaza una sau doua zile. Va creste cu 0.19-0.31 kg / zi in primul an.

Speranta de viata a unei camile este de 40-50 de ani.

Comportament

Camila este un animal pasnic si prea putin afiseaza un comportament agresiv. Formeaza grupuri de pana la 20 de indivizi formate dintr-un mascul, cateva femele mature si pui lor. Camilelor le place sa se tavaleasca in nisip.

 

camile-si-calareti-animal-pasnic

Hrana

Camila este un animal erbivor. Mananca plante spinoase, iarba uscata si blocuri de sare, adica aproape orice creste in desert. Petrece 8-12 ore pe zi pascand si tot atata rumegand. Camila mananca doar cateva frunze de la fiecare planta, in felul acesta reduce nivelul de distrugere al plantelor si concureaza foarte putin cu alte animale din desert. Are nevoie de 8 ori mai multa sare decat  orice alt animal pentru a o ajuta sa absoarba toata hrana. Ajunge sa culeaga frunze la o inaltime de 3.5 metri si va mesteca plantele de 40-50 de ori inainte de a le inghiti.

Importanta pentru om

Camilele sunt folosite de oameni pentru ca asigura lapte, carne, lana, piele si ingrasamant. Datorita acestor calitati, oamenii au putut trai in zonele aride. Gospodariile cu camile sunt in crestere  si sunt recunoscute ca fiind surse ecologice de hrana bogata in proteine.

Camilele deja nu mai sunt considerate animale salbatice, pentru ca, in prezent, cea mai mare parte este domesticita. Cele salbatice au disparut acum 2000 de ani. Cele mai vechi dovezi de domesticire a camilelor dateaza de acum 4000 de ani, de pe o insula mica a coastei Abu Dhabi. Triburile arabe au inceput sa foloseasca aceste animale pentru a calatori acum 3100 ani, singurele turme de camile salbatice ce au supravietuit fiind cele din Australia. 

 

 

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra