1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

ANTILOPAAntilopa

Mediu de viata

Antilopa este asemanatoare caprioarei  si se gaseste in Africa, Asia si in cateva parti restranse din America. Sunt o multime de specii de antilope printre care se numara si antilopa regala ce este de marimea unui iepure.  Antilopa se gaseste intr-o multime de medii de viata: paduri, pasuni, savane, platouri cu iarba si mlastini. Cateva specii s-au adaptat la viata de munte si terenul stancos, iar altele s-au adaptat la deserturi (calde si reci), iar alte specii sunt semi-acvatice, traind in mlastini.

Caracteristici fizice

Antilopele au o varitate de forme, marimi si culori. Unele sunt foarte mici, ca antilopa regala care are 25 centimetri lungime, iar alte specii sunt foarte mari, atingand inaltimea de 1.8 metri pana la umeri si greutatea de 650 kilograme.

 

antilopa-regala-coarne-puternice

Coarnele antilopelor au o varietate de marimi si forme. Pof fi spiralate, duble, curbate sau drepte. Cele mai mari coarne le are antilopa kudu ce pot atinge lungimea de 2 metri.

Indiferent de marime  si forma, coarnele antilopei cresc in jurul a doua oase ce ies din craniu, fiind foarte tari si rezistente. Cresc pe tot parcursul vietii si nu se vor reinoi niciodata. In unele specii, atat femelele cat si masculii au coarne.

Comparativ cu cerbii care isi reinoiesc coarnele anual, antilopele au coarne puterncie si le folosesc pentru a-si apara turna sau in luptele cu adversarii.

Media de viata a antilopelor este de 8-10 ani in salbaticie, iar in captivitate pot trai chiar mai mult. Cu toate acestea, este greu pentru o antilopa sa atinga varsta maxima deoarece este o prada pentru animale carnivore, mai ales ca la batranete este mult mai lenta.

 

antilopa-in-doua-picioare-animale-carnivore

Comportament

Antilopa are mai multe comportamente defensive bazate pe marime, mediu de viata, numarul de exemplare si specie. Antilopele mici si solitare traiesc in padurile dense si se apara prin a ascundere. Cea uriasa a capatat acest nume pentru abilitatea sa de a „inota” in vegetatie. Gazelele se apara prin fuga si sarituri, iar cele mai mari se strang in turme dense pentru a se apara de pradatori.

 

antilopa-turme

Reproducere

Dupa imperechere,femela da nastere la un singur pui, dupa o perioada de gestatie ce dureaza pana la opt luni. Mama si puiul sunt vulnerabili in aceasta perioada si trebuie sa adopte noi strategii de aparare impotriva pradatorilor. Pentru majoritatea speciilor de antilopa, mama da nastere la pui intr-un desis acoperit cu multe frunze si isi lasa puiul acolo cat timp pleaca sa se hraneasca.  Puiul va veni dupa mama doar atunci cand il va chema, iar dupa ce este hranit cu lapte, se va intoarce in ascunzis. Odata intors in adapost, puiul de antilopa va ramane nemiscat si va fugi doar daca simte ca a fost descoperit.

 

antilope-gnu-animal-rapid

Pradatori            

Antilopa are simturi excelente si este atenta la tot ce se intampla in jurul ei. Este un animal foarte rapid si poate atinge viteza de 95 de kilometri / ora. Cele care locuiesc in zonele de desert  sau aride nu pot atinge aceasta viteza deoarece au picioarele mai mari, adaptate la mersul pe nisip.

Antilopa este un animal erbivor, insa este prada pentru mai multi pradatori carnivori ca: lei, hiene si crocodili

antilope-lupta-animal-erbivor

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra