1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

CAPRA CARPATINA ROMANACapra Carpatina Romana este cea mai veche si mai raspandita rasa de capre din Romania. Este usor de crescut si intretinut, nepretentioasa si rezistenta la orice conditii climaterice.
Capra Carpatina Romana
Standard rasa
Nume Capra Carpatina Romana
Greutate 35-60 kg
Culoare Alb, negru, roscat, diferite culori

Origine si istoric

Capra Carpatina Romana s-a dezvoltat pe teritoriul Romaniei, din rasa de capre Prisca. Aceasta capra a fost dezvoltata in special pentru productia de carne.  

Descriere fizica

Capra Carpatina Romana este un animal de talie mijlocie, cu un corp alungit, spinare ascutita si un piept ingust. Este o rasa primitiva si rustica, crescuta in special pentru productia de carne. Corpul este acoperit de blana de diferite culori, insa in general culoarea caracteristica acestor capre este alb. Exista insa si capre baltate, roscate sau negre.

Coarnele sunt prezente atat la masculi, cat si la femele, insa sunt mai dezvoltate la masculi. De asemenea, se pot intalni si specimene fara coarne.

La nastere, iezii din rasa Carpatina Romana au o greutate de 2,5 – 4 kilograme, iar la maturitate femelele ating 35-43 de kilograme, iar masculii 50-60 de kilograme.

Rasa Carpatina Romana

Comportament si personalitate

Capra din rasa Carpatina Romana este cea mai raspandita rasa de capre din Romania, nefiind pretentioasa la conditiile climaterice sau la hrana. Se poate hrani atat pe pasune, cat si in stabulatie. Prefera insa dealurile, rapele si versantii necultivati. Este si usor de crescut si intretinut, fiind o capra rentabila.

Productivitate

Capra Carpatina Romana este crescuta in special pentru productia de carne. De altfel, carnea obtinuta de la aceasta capra are o valoare nutritiva importanta, fiind asemanatoare cu cea de oaie. Şi pielea de capra este folosita in confectionarea de incaltaminte, imbracaminte si produse de marochinarie.

Productia de lapte la capra Carpatina Romana este mica spre medie, de 200-250 de litri obtinuti intr-o perioada de lactatie de 200 de zile. Laptele produs de aceasta capra este foarte gras, avand o concentratie de grasime de 4,5-6,5% si chiar de 10%.

Din 250 de litri de lapte de capra se pot obtine aproximativ 50 de kilograme de branza de foarte buna calitate.  

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra