1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

CAPRA SAANEN



Capra Saanen este una dintre rasele de capre renumite pentru calitatea si cantitatea laptelui. Originara din Elvetia, rasa de capre Saanen a devenit rapid una dintre cele mai apreciate in intreaga lume.
Capra Saanen
Standard rasa
Nume Capra Saanen
Tara de origine Elvetia
Greutate 60-90 kg
Inaltime 80-95 cm
Blana Scurta si fina
Culoare Alb
Speranta de viata 15 ani

Origine si istoric

Capra din rasa Saanen este originara din Elvetia, din Valea Saanen, de unde a primit si numele. Aceasta capra este cunoscuta si sub numele de ''Holsteinul caprelor'', deoarece are o productie de lapte foarte ridicata.

Din anul 1893, capra din rasa Saanen a ajuns in majoritatea tarilor din Europa. Aceasta capra este foarte apreciata si in Statele Unite ale Americii, in Marea Britanie, in Noua Zeelanda si in Australia.

Descriere fizica

Capra din rasa Saanen este o capra de talie medie spre mare, fiind de fapt cea mai mare capra dintre rasele de lapte. Femelele ating o inaltime de 80 de centimetri, iar masculii de 95 de centimetri. La maturitate femelele ating o greutate de 68 de kilograme, iar tapii de peste 90 de kilograme.

Capra din rasa Saanen se remarca prin corpul acoperit cu par de culoare alba, scurt si fin. Scheletul este foarte bine dezvoltat, membrele sunt drepte si puternice, gatul subtire si lung, corpul alungit, pieptul larg, bine dezvoltat.  

Rasa Saanen

Comportament si personalitate

Capra din rasa Saanen este robusta si rezistenta la conditiile climaterice. Nu este pretentioasa la hrana si consuma iarba, trifoi, lucerna, porumb sau grau. Capra din aceasta rasa este foarte vioaie si energica, dornica sa exploreze mediul in care traieste.

Totusi, capra din aceasta rasa este sensibila la soare deoarece are o piele delicata. De altfel, se dezvolta si este mult mai productiva daca traieste in zone mai racoroase.

Speranta de viata la capra din rasa Saanen este de 15 ani, insa poate trai si mai mult daca este bine ingrijita.

Productivitate

Capra din rasa Saanen este crescuta pentru productia de lapte, unde o ofera o cantitate mare, in jur de 4-6 litri de lapte pe zi. Exista insa si situatii in care capra Saanen ofera si 10 litri de lapte pe zi. Laptele obtinut de la capra din rasa Saanen este foarte apreciat in lumea intreaga pentru calitatile sale nutritive.

Acest lapte este foarte bine tolerat de organism si in plus este folosit si in industria cosmetica, ca ingredient de baza pentru sapunuri, sampoane, creme de fata si de corp.  

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra