1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

COCHINCHINARasa cochinchina a fost dezvoltata in Shanghai, China, acum peste 150 de ani. A fost dezvoltata pentru productia excelenta de carne si oua. Ulterior, a fost importata in Anglia si America in anul 1845 unde a inceput ''goana dupa aur'' a gainilor. Aceasta calitate de a depune multe oua si carnea gustoasa i-a facut pe unii oameni sa investeasca in rasa cochinchina.

Cochinchina
Standard rasa
Nume Cochinchina
Tara de origine China
Greutate 4-5 kg
Speranta de viata 8-10 ani

Astazi, rasa de gaini cochinchina este cunoscuta  ca fiind o pasare ornamentala, avand o utilitate moderata. In Australia aceasta rasa este considerata rara.

Caracteristici fizice

Cochinchina este o rasa de talie mare, avand o infatisare distinctiva, cu un penaj deosebit de moale pe picioare, ceea ce le ofera un aspect de rotund, grasut. Are multe pene lungi, moi si mult puf. Gainile din rasa cochinchina are o proeminenta de pene dezvoltate la baza coadei, numita perna.

Rasa cochinchina vine intr-o varietate de culori, incluzand maro, barat, negru, maro-crem, galben dantelat, potarnichiu, argintiu dantelat si alb. In Romania, gaina cochinchina se poate gasi in aproape toate variantele de culoare, in special alb.

Cocosul cochinchina poate ajunge la o greutate de 5 kilograme, iar gainile la 4 kilograme. Potrivit crescatorilor, aceasta rasa este potrivita ca animal de companie datorita temperamentului bland si linistit, insa necesita un cost ridicat de intretinere.

 

gaina-cochinchina-talie-mare

Comportament

Gainile cochinchina sunt blande, tacute si docile. Aceste pasari sunt minunate animale de companie pentru copii si aparent este cel mai usor de imblanzit pasare. Se apropie cu usurinta de oameni si se intelege bine cu acestia. Gainile cochinchina au tendinta de a cloci si este o mama incapatanata, clocind perioade lungi, chiar daca nu are oua. Le place sa hoinareasca prin gradina, insa nu este o buna zburatoare.

Reproducere

Rasa cochinchina duce lipsa de o crestere rapida, eficienta in productia de oua, insa crescatorii spun ca poseda o utilitate mai buna decat majoritatea raselor de gaini ornamentale.

Este considerata o rasa care produce o cantitate medie de oua, iar acestea sunt destul de mici comparativ cu marimea gainii. In schimb, gaina cochinchina este o mama buna si poate cloci un numar mare de oua. Crescatorii spun ca este capabila sa cloceasca si ouale altei gaini si este mai mult decat capabila sa-si creasca puii.

 

cochinchina-alb-cocos-cloceasca

Hrana si ingrijire

Penajul de pe picioarele gainii cochinchina trebuie sa fie ingrijit regulat pentru a preveni murdarirea si patarea acestuia. Pentru cele care hoinaresc libere prin gradina, este indicat ca penajul de pe picioare sa fie scurtat, proces nedureros pentru pasare.

Este vital ca rasa cochinchina sa fie protejata pe timpul verii de caldura, insa se descurca bine in climatele mai reci datorita penajului bogat. Pe timpul verii are nevoie de apa proaspata, umbra si sa fie pulverizata cu apa din cand in cand. Administrarea de vitamine si medicamente preventive este indicata la o rasa rara, ca cochinchina, mai ales pentru ca moartea poate surveni foarte rapid.

Sanatate si puncte vulnerabile

Daca este ingrijita corespunzator, gaina cochinchina poate trai si 8-10 ani. In general, viata productiva dureaza doar 2-3 ani si majoritatea crescatorilor seriosi vor pastra exemplarele valoroase pentru mult timp. Toate rasele de gaini sunt vulnerabile la boli si medicul veterinar iti poate oferi sfaturi in legatura cu vaccinarea si medicamentele. 

gaina-cochinchina-barat-sanatate

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra