1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90
vezi spatii publicitare

DONSKOYDonskoy
 • Energie
  stea1 stea2 stea3 stea4
 • Afectiune
  stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
 • Prietenie cu alte animale
  stea1 stea2 stea3
 • Prietenie cu strainii
  stea1 stea2 stea3
 • Prietenie cu copiii
  stea1 stea2 stea3 stea4
 • Joaca
  stea1 stea2 stea3 stea4
 • Ingrijire
  stea1 stea2 stea3
 • Inteligenta
  stea1 stea2 stea3 stea4
Standard rasa
Nume Donskoy
Tara de origine Rusia
Greutate 4-5 kg
Blana Fara blana
Culoare Puf de diverse culori si modele
Speranta de viata 10 - 15 ani

Afectuoasa si devotata familiei, pisica din rasa Donskoy este un adevarat animal de companie. Este sanatoasa si viguroasa, jucausa si alerta. Se intelege bine cu toti oamenii, dar si cu alte animale de companie.  

Origine si istoric

Cunoscuta si sub numele de Don Sphynx, Russian Hairless sau Don Hairless, pisica din rasa Donskoy este urmarea unei mutatii naturale. In anul 1987, o pisicuta cu blana marmorata a fost salvata de catre o crescatoare, Elena Kovaleva.

Pisicuta, care a primit numele de Varvara, a inceput sa isi piarda blana in jurul varstei de patru luni. Initial, crescatoarea a crezut ca pisica pierde blana din cauza unei infectii fungice sau a pielii, astfel ca a fost tratata pentru aceste afectiuni. Totusi, in ciuda acestui tratament, blana pisicii nu a crescut.

Dupa un an, pisica s-a imperecheat cu un motan domestic si a produs cativa pui. Unul dintre pui, o femela, a inceput sa piarda blana in jurul varstei de patru luni, la fel ca si mama sa. La maturitate, pisica a fost imperecheata cu un motan domestic si a produs pui cu acelasi tip de blana.

Aceste pisici au devenit baza rasei Donskoy si au fost mai apoi incrucisate cu pisici cu blana scurta din rasa Europeana, pentru a stimula gena. Gena pisicii din rasa Donskoy este dominanta si este nevoie doar de un singur parinte pentru a o transmite mai departe puilor.

Rasa de pisici Donskoy a fost recunoscuta oficial in anul 2005.

Descriere fizica

Pisica din rasa Donskoy este o pisica de talie mijlocie, cu o constitutie musculoasa. Este o pisica robusta, cu un schelet puternic. Corpul este lung si indesat si se termina cu o coada subtire si tuguiata. Picioarele sunt lungi, cu labe mari si degete lungi.

Capul este mic si triunghiular, cu urechi mari si ochi migdalati. Fruntea este plata, cu multe riduri. De altfel, corpul acestei pisici este acoperit de numeroase riduri ale pielii.

Puful care acopera corpul pisicii din rasa Donskoy este de diferite culori si modele. De altfel, exista mai multe varietati de pisici Donskoy, in functie de lungimea blanii, de la pisici fara blana deloc, pana la pisici cu o blana foarte scurta.  

Comportament si personalitate

Pisica din rasa Donskoy este foarte afectuoasa si adora sa isi petreaca tot timpul in compania oamenilor. Este o pisica jucausa, energica si inteligenta, care se intelege bine si cu alte animale de companie.

Foarte blanda si tandra, pisica din rasa Donskoy este un animal de companie ideal pentru orice familie. Persoanele care trec peste aspectul neobisnuit al acestei pisici vor descoperi un animal de companie foarte placut, cu care nu se vor plictisi.

Pisica din rasa Donskoy este foarte atasata de oameni, de la care se asteapta sa primeasca cat mai multa atentie si care sa o implice in toate activitatile din locuinta.

Inteligenta si activa, pisica din rasa Donskoy va gasi intotdeauna ceva interesant de facut.  

Ingrijire si hrana

Chiar daca pisica din rasa Donskoy nu are blana, are nevoie de o grija speciala. Astfel, puful care acopera corpul pisicii trebuie sters zilnic cu o carpa usor umeda, pentru a indeparta sebumul de pe piele.

Aceste secretii de sebum sunt normale la orice pisica, insa Donskoy nu are blana care sa le absorbe. Astfel, pentru indepartarea uleiurilor, sunt recomandate si baile saptamanale. Daca nu este ingrijita corespunzator, pielea pisicii devine lipicioasa la atingere si poate dezvolta chiar anumite probleme si infectii.  

Sanatate si puncte vulnerabile

Pisica din rasa Donskoy este sanatoasa si robusta si nu sufera de probleme genetice.

Conditii de viata

Pisica din rasa Donskoy este ideala pentru orice familie care o poate ingriji. Deoarece nu are blana, este mai sensibila la curentii de aer, astfel ca este bine sa fie crescuta numai in casa, ferita de frig.

In sezonul rece, este bine sa fie acoperita cu o vestuta care sa ii mentina ridicata temperatura corpului.  

Articole recomandate

 • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
 • pisici/A-elemente-produse-casa-de-joaca.gif
 • pisici/A-elemente-produse-perie.gif
 • pisici/A-elemente-produse-ghem.gif
 • pisici/A-elemente-produse-mancare.gif
 • pisici/A-elemente-produse-culcus.gif
 • pisici/A-elemente-produse-medicamente.gif
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra