1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90
vezi spatii publicitare

EXOTIC SHORTHAIRExotic Shorthair
 • Energie
  stea1 stea2 stea3
 • Afectiune
  stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
 • Prietenie cu alte animale
  stea1 stea2 stea3
 • Prietenie cu strainii
  stea1 stea2 stea3
 • Prietenie cu copiii
  stea1 stea2 stea3
 • Joaca
  stea1 stea2 stea3 stea4
 • Ingrijire
  stea1 stea2
 • Inteligenta
  stea1 stea2 stea3
Standard rasa
Nume Exotic Shorthair
Tara de origine Statele Unite ale Americii
Greutate 3 - 5,5 kg
Blana Lungime medie, moale, matasoasa
Culoare Diferite culori si modele
Speranta de viata 8 - 15 ani

Asemanatoare cu pisica Persana, pisica din rasa Exotic Shorthair este jucausa, inteligenta si usor de intretinut. Se ataseaza foarte mult de stapani, pe care ii venereaza si cu care adora sa isi petreaca timpul.  

Origine si istoric

Rasa de pisici Exotic Shorthair este o rasa ''accidentala''. Intentia initiala a crescatorilor de pisici din rasa American Shorthair a fost sa imperecheze aceste pisici cu feline din rasa Persana. Acestia sperau ca vor obtine o pisica cu o blana argintie si ochi verzi. Puii rezultati nu semanau deloc cu pisicile din rasa American Shorthair, insa erau foarte atragatori, cu aspectul unor pisici persane, insa cu blana mult mai scurta.

Apoi, la maturitate, acesti pui au fost imperecheati cu pisici din rasele Burmeza si Albastra de Rusia, pentru a obtine gena acestei blani scurte. Puii rezultati au fost imperecheati cu pisici din rasa Persana, astfel ca o noua rasa a fost obtinuta: Exotic Shorthair sau pe scurt rasa Exotica.

In zilele noastre, standardele pentru pisicile Persane si Exotice sunt identice, cu exceptia lungimii blanii. Pisicile din ambele rase au o expresie dulce a fetei, nasul turtit, ochii mari si un corp micut. Toate aceste caracteristici recomanda aceasta pisica ca ideala pentru familii. Pisica din rasa Exotica este una dintre cele mai populare din lume, pe locul doi in lume dupa pisicile din rasa Persana.

rasa-exotic-blana-scurta

 

 

Descriere fizica

Pisica din rasa Exotic Shorthair este asemanatoare cu cea din rasa Persana, cu un corp mic si indesat. Spre deosebire de pisicile din rasa Persana, Exotic Shorthair are o blana scurta si deasa. Pisica din rasa Exotic Shorthair are capul rotund, masiv, nasul scurt, urechile rotunde si mici, iar ochii au o culoare stralucitoare. Picioarele sunt scurte, groase si puternice.

Corpul acestei pisici este acoperit cu o blana de diferite culori si modele, de la negru si alb, pana la crem si lila.  

Comportament si personalitate

Ca si pisica din rasa Persana, pisica Exotic Shorthair este dragalasa, docila si tacuta. Ii place sa se joace, insa adora sa fie tinuta in brate si mangaiata. Pisicile din rasa Exotic Shorthair au reputatia de a fi mult mai active decat suratele lor din rasa Persana. De altfel, sunt si pisici foarte curioase, potrivite pentru o familie activa.

In general masculii sunt mult mai afectuosi decat femelele, care sunt mai distante. Totusi, pisicile din rasa Exotic Shorthair se ataseaza foarte mult de stapanii lor, pe care ii venereaza. In schimb, in prezenta strainilor sunt mai precaute si distante. In timp devin insa mai docile si prietenoase.

Pisicii din rasa Exotic Shorthair ii place sa isi urmeze stapanii prin toata casa, chiar si la dus. Daca nu i se acorda atentia pe care o doreste, aceasta pisica devine foarte galagioasa.  

pisica-exotic-tacuta

 

Ingrijire si hrana

Blana scurta a pisicii din rasa Exotic Shorthair nu necesita o grija speciala. O periere saptamanala este suficienta ca blana sa ramana supla si frumoasa. Pisica Exotica naparleste in fiecare sezon, astfel ca in aceste perioade are nevoie de o periere mai intensiva.

De asemenea, in perioadele de naparlire este bine sa fie spalata pentru a indeparta mai usor firele moarte de par. Dupa baie, blana este bine sa fie bine uscata.

In plus, este indicat ca ochii acestei pisici sa fie curatati frecvent, chiar zilnic, deoarece au tendinta de a lacrima, deoarece sunt mai impinsi in fata.  

Sanatate si puncte vulnerabile

Pisica din rasa Exotic Shorthair este predispusa la anumite probleme de sanatate ereditare, care pot deveni destul de severe pe parcursul vietii. Printre aceste probleme se numara afectiunile renale polichistice si pietrele de calciu in tractul urinar.

Totusi, pisica din rasa Exotic Shorthair trebuie sa fie sanatoasa si viguroasa, capabila sa respire normal si sa produca o cantitate normala de lacrimi.

Din cauza anotomiei fetei, pisicile din rasa Exotic Shorthair au probleme de respiratie si sunt sensibile la caldura. Este bine sa traiasca in spatii bine aerisite, protejate de temperaturile ridicate.

In plus, pisicile din rasa Exotic Shorthair sunt predispuse si la obezitate. Este astfel foarte important sa fie hranite corect, de doua ori pe zi.  

Conditii de viata

Pisica din rasa Exotic Shorthair este ideala ca animal de companie pentru orice familie care iubeste aceste feline si care isi doreste o pisica usor de intretinut, jucausa si inteligenta. Aceasta pisica se adapteaza usor oricarui mediu si se intelega bine si cu copiii. De asemenea, pot creste si alaturi de caini care sunt prietenosi cu pisicile.  

Articole recomandate

 • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
 • pisici/A-elemente-produse-casa-de-joaca.gif
 • pisici/A-elemente-produse-perie.gif
 • pisici/A-elemente-produse-ghem.gif
 • pisici/A-elemente-produse-mancare.gif
 • pisici/A-elemente-produse-culcus.gif
 • pisici/A-elemente-produse-medicamente.gif
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra