1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

FOCAFoca
Standard rasa
Nume Foca
Greutate 90-3600 kg
Marime 1.4-1.9 metri
Blana Focile tinere au blana densa, moale, iar cele mature aspra si scurta.
Culoare Alba
Speranta de viata 20-40 ani

Foca reprezinta un grup divers ce contine 19 specii (Cystophora cristata, Erignathus barbatus, Halichoerus grypus, Histriophoca fasciata, Hydrurga leptonyx, Leptonychotes weddellii, Lobodon carcinophaga, Mirounga angustirostris, Mirounga leonina, Monachus monachus, Monachus schauinslandi, Monachus tropicalis, Ommatophoca rossii, Pagophilus groenlandicus, Phoca largha, Phoca vitulina, Pusa caspica, Pusa hispida, Pusa sibirica) impartite in 10 genuri.

Mediu de viata

Foca este larg distribuita de-a lungul costelor la 30 grade latitudine Nordica si 50 grade latitudine sudica. Cateva specii se gasesc in locatii tropicale si chiar lacuri cu apa dulce si rauri.

In mod suprinzator, foca petrece doar jumatate din timpul sau in apa, iar cealalta jumatate o petrece pe uscat.

 

grup-de-foci-apa

Caracteristici fizice

Membrii familiei foca variaza foarte mult in marime  si forma de la foca mica inelta ce catareste 90 kilograme pana la masivul elefant de mare, ce cantareste 3600 kilograme. Corpul este fusiform, avand o lungime cuprinsa intre 1.4-1.9 metri si le lipsesc urechile. Membrele sunt destul de scurte, mai putin de 25% din lungimea corpului si mai scurte decat inotatoarea dorsala. Foca are gheare foarte bine dezvoltate. Inotatoarea dorsala sta mereu in spate, dreapta si nu poate fi adusa sub corp. Pe uscat, foca fara urechi este destul de neindemanatica, deplasandu-se printr-o combinatie de alunecari si incovoierea cozii. Chiar si asa, unele specii sunt capabile de a se misca mai repede decat un om.

Focile tinere sunt acoperite de o blana densa, moale, foarte des de culoare alba. La cele mature, blana este aspra si scurta, iar cateva specii sunt aproape fara blana. Alte specii de foca au modele culori si forme. Un strat gros, izolator de grasime se afla sub piele, iar greutatea sa poate ajunge la 25% din greutatea corpului.

 

foca-blana

Hrana

Focile sunt animale marine carnivore. Majoritatea speciilor de foca se hraneste cu pesti, calamari, caracatite, scoici, altele cu plancton si o specie se hraneste cu pinguini si foci mai mici.

Comportament

Structura sociala a focii variaza de la specie la specie. Unele sunt monogame sau se asociaza in grupuri mici, in timp ce elefantii de mare sunt foarte sociabili si poligami. Unele specii sunt migratoare. Focile sunt foarte diferite intre ele, iar capacitatea de a inota la adancimi mari si a sta perioade lungi sub apa difera de la specie la specie. Cea mai remarcabila specie este foca Weddell care ajunge la 600 metri adancime in apa si poate sta acolo mai mult de o ora.

 

foca-hrana-carnivore

Pradatori

Foca este o prada usoara pentru multe animale atat terestre cat si marine, pentru ca focile sunt animale linistite si jucause. Printre pradatorii se numara: ursul polar, rechinul si oamenii care vaneaza focile pentru grasimea lor si chiar carne.

Reproducere

Dupa o perioada de gestatie de 11 luni, foca da nastere pe uscat la mai multi pui care se vor dezvolta foarte repede si unii vor fi capabili sa inoate la cateva ore de la nastere. Nasterea are loc la in lunile de primavara si vara, cand vremea este mai calda si exista multa  mancare.

In general, speranta de viata a unei foci este de 20 de ani, iar unele specii traiesc si mai putin, in timp ce altele traiesc chiar 40 de ani. Pentru ca foca este o sursa de hrana pentru alte animale, aceasta traieste chiar si mai putin. 

pui-foca-nastere

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra