1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

URS POLARUrs polar
Standard rasa
Nume Urs polar
Greutate 250-750 kg
Marime 3 m
Inaltime 1.8 cm
Blana Groasa, impermeabila, izolatoare
Culoare Alba

Ursul polar sau Ursus maritimus poate fi gasit in regiunile din America de Nord si Siberia. Ursul polar este considerat un animal aflat pe cale de disparitie. In prezent, mai exista doar 22000-27000 de exemplare.

Este cel mai mare dintre toate speciile de urs. Ursul polar mascul creste pana la 1.8 metri inaltime si 3 metri lungime, cantarind intre 250-750 kilograme.

Ursul polar este perfect adaptat la conditiile grele de viata de la Polul Nord unde temperaturile ajung si la -45 de grade Celsius. Adaptarile la vremea rece, de iarna, implica culoarea blanii ce ajuta la camuflare si marimea sa mare care-l ajuta la mentinerea temperaturii corpului. Pentru mai multa caldura, blana ursului polar este formata din doua straturi ce asigura o buna izolatie si prin urmare, nu pierde aproape deloc din caldura corpului. Ursul polar are un strat de grasime de aproape 11 centimetri grosime, urechile si coada fiind mici tocmai pentru a preveni pierderea caldurii.

 

ursi-polari-Polul-Nord

Blana de pe picioarele ursului polar il protejeaza de frig si nu permite alunecarea pe gheata. In plus, exista mici umflaturi pe talpile picioarelor, inca o arma impotriva alunecarii pe gheata.

Ursul polar are un bun simt al mirosului ce-l ajuta sa miroase prada chiar daca este ascunsa sau camuflata in zapada. Totodata este si un bun inotator. In mod neobisnuit, ursul polar inoata doar cu picioarele din fata si isi lungeste gatul pentru a nu pierde din raza vizuala. Pentru ca blana sa este impermeabila si izolatoare, ajuta ursul polar sa pluteasca la suprafata. Poate ramane sub apa pana la 2 minute si surprinde deseori focile tinere si morsele care se odihnesc pe sloiurile de gheata.

Ursul polar mananca cea mai mare cantitate de carne dintre toti ursii existenti, avand si cei mai mari canini si molari. Diferenta in dieta si forma dintilor este data de lipsa plantelor din mediul polar. In timp ce focile raman principala sursa de hrana a ursului polar, acesta nu este sclifosit, ci mananca peste, pasari, oua de pasari. Ursul polar a fost observat in timp ce manca mamifere mici, animale moarte, crustacee, crabi, ciuperci, fructe de padure si alge.

 

urs-polar-profil-blana

Ursul polar se adaposteste in sapaturile pe care le face in zapada inghetata. Comparativ cu ursul brun si cel negru, ursul polar nu hiberneaza, ci este mai mult letargic in timpul pe care il petrece in adapost.   

Femela se adaposteste din noiembrie pana in martie, timp in care nu mananca, nu bea apa si nu elimina materii fecale. In aceasta perioada va da nastere la 2 pui. Masculii de urs polar vor sta din noiembrie pana in ianuarie, insa pot fi activi toata perioada anului.

O alta diferenta este ca ursul polar poate vana in orice perioada a zilei, comparativ cu celelalte specii care sunt nocturne.

Ursul polar se afla in pericol

Ursul polar a fost declarat animal aflat pe cale de disparitie in luna mai a anului 2008. Decizia a argumentat ca impactul schimbarii climatice pune in pericol viata animalelor si ilustreaza urgenta pregatirii pentru adaptarea la un climat care se schimba rapid.

 

urs-polar-si-pui-zapada

Afla despre noua campanie care promoveaza protejarea ursilor polari citind Un urs polar pe strazile Londrei

Articole recomandate

Lup

Lup

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra