1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

GAINUSA DE PAMPAS CU CREASTAGainusa de pampas cu creasta
Standard rasa
Nume Gainusa de pampas cu creasta
Greutate 400-800 grame
Marime 37-41 cm
Blana Penaj
Culoare Maroniu cu dungi negre
Capacitate la nastere 5-6 pui

Descriere fizica

Gainusa de pampas cu creasta (Eudromia elegans) este o pasare asemenea unei potarniche ce prefera sa alerge in loc sa zboare pentru a scapa de pradatori. Comparativ cu pasarile din familia fazanilor, gainusa de pampas cu creasta nu prezinta un deget posterior si are doar trei degete. Acest lucru este o adaptare la viata terestra.

Gainusa de pampas cu creasta (Eudromia elegans) mascul are un penaj maroniu ce este ascuns. Partea inferioara a corpului si gatul sunt usor brazdate, iar restul corpului este cu dungi negre si maronii pe un fond alb. Aripile si coada sunt scurte.

Gainusa de pampas cu creasta (Eudromia elegans) are in varful capului un mot negru ce este purtat pe spate. Ciocul sau este negru, ochii maronii, iar picioarele de culoare albastru deschis. Atat femela cat si masculul sunt asemanatori ca infatisare.

Exista 10 subspecii de gainusa de pampas cu creasta (Eudromia elegans) ce sunt impartite in trei grupuri. Grupul ce traieste in partea de nord are un penaj mai deschis la culoare, iar la sud gainusa de pampas cu creasta are penajul mai inchis la culoare.

Ca dimensiuni, gainusa de pampas cu creasta (Eudromia elegans) are o lungime de 37-41 centimetri si o greutate de 400-510 grame, cu un maxim de 600-800 grame.

Comportament si personalitate

Gainusa de pampas cu creasta (Eudromia elegans) este o pasare terestra si deseori este vazuta alergand sau mergand. Este o pasare gregara si deseori sta in grupuri de cate 50-100 indivizi, insa de obicei grupurile sunt mai mici. Gainusa de pampas cu creasta (Eudromia elegans) hoinareste liber in cautarea hranei. Mai are obiceiul de a face baie in tarana pentru a scapa de parazitii externi. 

eudromia-elegans-omnivora

 

Ingrijire si hrana

Gainusa de pampas cu creasta (Eudromia elegans) este omnivora. Pe timpul iernii, se hraneste in mare parte cu plante, cereale, fructe, frunze si muguri. Pe timpul verii, se hraneste cu cateva specii de insecte. Gainusa de pampas cu  creasta mai poate ingera si pietris pentru a ajuta digerarea hranei vegetale. 

Conditii de viata

Gainusa de pampas cu creasta (Eudromia elegans) traieste in zonele aride si semi-aride. Aceasta traieste in stepe, pajisti, platouri deschise, savane uscate, dealuri goale cu zone imprastiate de arbusti si chiar terenurile agricole. Gainusa de pampas cu creasta poate fi gasita pana la o altitudine de 2500 metri.

Gainusa de pampas cu creasta (Eudromia elegans) poate fi gasita in sudul Americii de Sud, din nord-vestul Argentinei, pana in sudul Argentinei si Chile.   

Reproducere

Gainusa de pampas cu creasta (Eudromia elegans) se reproduce intre lunile iunie si noiembrie, in functie de zona. Gainusa de pampas cu creasta isi face cuibzl pe pamant, iar acesta este construit din plante si deseori este acoperit de vegetatie. Femela depune, in general, 5-6 oua foarte lucioase, ca portelanul. Masculul va cloci aceste oua timp de 20-21 si apoi va creste puii. Puii de gainusa de pampas cu creasta parasesc aproape imediat cuibul.

Conservare

Gainusa de pampas cu creasta (Eudromia elegans) este larg raspandita si destul de comuna, insa vanarea excesiva si reducerea mediului de viata a cauzat scaderea populatiei. Cu toate acestea, gainusa de pampas cu creasta (Eudromia elegans) nu este in pericol de disparitie. 

gainusa-de-pampas-cu-creasta-eudromia-elegans-raspandita

 

Articole recomandate

Lup

Lup

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra