1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

POTARNICHEPotarniche
Standard rasa
Nume Potarniche
Greutate 390-400 grame
Marime 28-32 cm
Culoare Maro, diverse nuante de maro
Capacitate la nastere 15-17 pui

Descriere fizica

Potarnichea (Perdix perdix) este o pasare din familia fazanilor. Este mai mica decat fazanul si mai mare decat prepelita. Este o pasare ce traieste preponderent pe sol si nu traieste in copaci.

De la distanta, potarnichea arata ca un porumbel ratacit. Ajunge la o lungime de 28-32 centimetri si cantareste 390-400 grame. Corpul are forma rotunda, iar partea inferioara a corpului este alba. Penajul este de culoare maronie si prezinta pete de diverse nuante de maro.

Potarnichea are gatul si coada scurte, iar ciocul este scurt si gros. Exista 8 subspecii de potarniche (P. p. Amoricana, P. p. Canescens, P. p. Hispaniensis, P. p. Italica, P. p. Lucida, P. p. Perdix, P. p. Robusta, P. p. sphagnetorum).

Comportament si personalitate

Potarnichea (Perdix perdix) poseda caracteristici comportamentale unice, nu are instincte teritoriale si traieste in grupuri mari.

In perioada de reproducere, masculii devin agresivi unii cu ceilalti, in lupta de a castiga femele. Acestia atrag femelele potarniche prin intinderea aripilor, ridicarea cozii si umflarea penelor. 

Ingrijire si hrana

Potarnichea (Perdix perdix) se hraneste cu buruieni, iarba si cereale. De asemenea, aceasta mai prinde si insecte pe care le consuma. Cu toate acestea, cea mai marte parte din hrana potarnichii o reprezinta cerealele. 

potarnichea-in-iarba-pasare

 

Conditii de viata

Potarnichea are o distributie foarte mare, traind in Europa, Asia, America de Nord, Canada si Statele Unite. Potarnichea este o pasare preponderent sedentara si nu migreaza, insa in zonele in care vremea este nefavorabila, poate pleca spre locuri mai calde.

Potarnichea (Perdix perdix) prefera sa locuiasca in zonele cultivate, stepele si campiile din zonele temperate. Aceasta prefera terenurile cu multa iarba si arbusti din care va tasni atunci cand este deranjata. Ii place sa hoinareasca in spatiile deschise si s-a adaptat schimbarilor agriculturii aflate in expansiune. 

Reproducere

Potarnichea (Perdix perdix) este o pasare monogama si isi va forma perechea cu patru luni inainte de sezonul de imperechere. Cuibul este construit in vegetatia densa, la baza buruienilor sau arbustilor. Femela va depune 15-17 oua de culoare olivie si le va cloci timp de 20-25 zile. Masculul va proteja cuibul cu oua. Puii vor parasi cuibul la mai putin de un an de la iesirea din ou.

Potarnichiile tinere sunt ingrijite de ambii parinti, insa sunt capabile de zboruri scurte dupa varsta de 10-12 zile. La varsta de un an, atunci cand sunt capabile de reproducere, potarnichiile tinere sunt lasate de parinti in mijlocul campului pentru a se descurca singure.  

Pradatori

Potarnichea are multi pradatori printre care se numara vulpea, sobolanul, cotofenele si ciorile.

potarnichi-in-zbor-pasare-monogama

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra