1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

HAMSTER SIRIANHamster sirian
Standard rasa
Nume Hamster sirian
Porecla Hamserul auriu
Blana Matasoasa
Culoare Aurie-rosiatica
Speranta de viata 2-2.5 ani

Origine si istoric

Toti hamsteri sirieni (Mesocricetus auratus) de companie provin dintr-o singura gestatie, fiind descoperiti pn Siria in anul 1930. Un zoolog ce calatorea a descoperit puii de hamster sirian si a luat trei dintre acestia , ducandu-i in Europa. In anul 1938, au fost exportati in Statele Unite primii hamsteri sirieni, ce proveneau din cei trei adusi din Siria.

Initial au fost folositi ca animale de laborator, insa foarte rapid au capatat popularitate ca animale de companie.

Anual, mai mult de un milion de hamsteri sunt folositi ca animale de laborator, urmati de soareci si sobolani. 

Descriere fizica

Cel mai cunoscut hamster de companie este cel sirian, fiinc cunoscut si sub denumirile de hamster auriu sirian sau hamster auriu. Blana sa matasoasa este de culoare aurie-rosiatica, fiind apropiata de corpul sau mic si compact. Hamsterul sirian poate avea mai multe variante de culori si lungimi de blana, variind de la albinosi pana la negru complet. 

hamster-sirian-auriu-hamster-de-companie

 

Comportament si personalitate

Majoritatea hamsterilor sirieni (Mesocricetus auratus) sunt linistiti, cu exceptia momentelor in care sunt surprinsi sau deranjati din ciclul de somn de 14 ore pe care il au ziua. Daca trezesti un hamster sirian ziua, in timp ce doarme, te poti trezi cu o muscatura ca de sarpe.

Singuratici in salbaticie, hamsterii sirieni (Mesocricetus auratus) se intalnesc unii cu ceilalti doar pentru a se imperechea, iar din acest motiv nu formeaza grupuri sociale. Micul tau prieten de companie nu ar trebui sa imparta acelasi adapost cu alti hamsteri. Daca iti doresti sa mangai hamsterul sirian, ia aminte ca acesta are un slab simt al vazului, insa mirosul este foarte dezvoltat. De aceea, mainile tale ar trebui sa fie curate si sa nu miroase a mancare.

Ingrijire si hrana

Hrana hamsterului sirian (Mesocricetus auratus) nu ar trebui sa fie alcatuita doar din seminte si cereale, acesta se bucura de majoritatea legumelor proaspete, mai mult decat alte specii de hamsteri.

Stomacul hamsterului sirian are doua compartimente ce ajuta la digerarea alimentelor dure. In primul compartiment fermenteaza hrana, fiind asemanator cu cel al vacilor. In ciuda sistemului digestiv complex, hamsterii isi pot manca propriile fecale pentru a finaliza complet digestia. Acest comportament nu este unic, porcusorii de Guineea facand la fel.

Hamsterul sirian are nevoie de urmatoarele lucruri: multa miscare, apa si hrana proaspata si un loc sigur  si linistit in care sa doarma pe timpul zilei. 

hamster-auriu-legume-proaspete

 

Conditii de viata

Hamsterul sirian este o creatura solitara si are nevoie doar de propria companie. Cusca hamsterului sirian nu ar trebui sa fie mai mica de 30 de centimetri lungime si ar fi foarte fericit intr-o cusca de 60 centimetri lungime. Are nevoie de spatiu pentru a face miscare, un strat gros de rumegus si un loc linistit in care sa doarma toata ziua.  

Durata de viata a hamsterului sirian este de doi ani, chiar doi ani si jumatate.

Hamster sirian pret

Astazi, 28 ianuarie 2013, un hamster sirian are pretul cuprins intre 10 si 50 de lei.   

hamster-sirian-pe-mana-miscare

 

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra