1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

HIENAHiena

Hiena este unul dintre cele mai cunoscute animale carnivore din Africa. De-a lungul ultimilor ani, hienele si oamenii au venit in contact strans in Africa si mai demult, in Asia si Europa. In Egiptul Antic, au fost domesticite, ingrasate si mancate. Ocazional, si oamenii deveneau mancare pentru hiene. Au reputatia de a fi lase si timide, insa pot deveni indraznete si periculoase, atacand animale si oameni.

Caracteristici fizice

Dintre cele trei specii, doar hiena patata si cea bruna se gasesc in estul Africii. Diferite fata de majoritatea animalelor, femelele sunt mai mari si dominante fata de masculi. Este greu de diferentiat un mascul de o femela, insa nu sunt hermafrodite si nici nu isi pot schimba genul, contrar opiniei multor persoane. Motivul pentru care femelele hiena s-au dezvoltat asemanator cu masculii nu este cunoscut, insa e posibil sa fi fost nevoite sa apara mari si puternice pentru a-si apara puii de alte hiene, pentru ca au un instinct canibal.

 

hiene-animale-carnivore

Mediu de viata

Hienele se gasesc pe pajisti, paduri, savane, subdeserturi, marginile padurilor si munti.

Comportament

Hienele se organizeaza in clanuri teritoriale, astfel incat sa se poata apara de clanurile intruse. Puii de hiena cresc in interiorul clanurilor, activitatea acestuia fiind intensa in interiorul sau. Hienele patruleaza  si marcheaza teritoriul lor cu o substanta puternic mirositoare, produsa de glandele anale. Zonele in care membrii clanului isi fac nevoile desemneaza marcarea teritoriului. Continutul mineral ridicat pe care il elimina fac ca materiile eliminate sa fie albe si foarte vizibile. Sunt animale foarte sociabile si comunica intre ele printr-o serie de sunete, posturi si semnale.

 

hiena-vanator

Hrana

Hiena este un vanator priceput, dar si un manator de resturi. Hranindu-se in mod oportunist, isi selecteaza cea mai usoara  si atractiva hrana si va ignora oasele si hoiturile proaspete daca, de exemplu, abunda cu vitei vulnerabili. Mananca o varietate de tipuri si marimi de animale, de la vitele domestice, pana la alte hiene, vegetatie, oase si chiar materiile fecale ale altor animale. Avand un sistem digestiv puternic, hienele obtin nutrienti din pielea si oasele altor animale. Singurele parti pe care nu le pot digera sunt coarnele, parul si copitele. Foarte putine resturi raman in urma unei mese.

Reproducere

Hienele dau nastere la unul sau doi pui si, comparativ cu alte animale, acestia se nasc cu ochii deschisi. Puii vor incepe sa manance carne la 5 luni, insa vor suge lapte pana la varsta de 12-18 luni, lucru neobisnuit pentru animalele carnivore. Acest lucru se intampla ca o necesitate, pentru ca hienele vaneaza departe de clan si nu aduc prada puilor, ci o regurgiteaza pentru ei.

Pradatori

Leii (ce ataca hienele de fiecare data cand au oportunitatea), cainii de vanatoare si alte hiene sunt principalii pradatori.

 

hiena-profil-tigai

Ştiati ca…

Hienele emit o multime de sunete incluzand sunete de jale, urlete si bine-cunoscutul „ras” pentru a alerta membrii clanului ce se afla si la 5 kilometri distanta?

Hienele mananca o varietate de produse animale, vegetatie si, potrivit martorilor, inclusiv tigai si oale din aluminiu?

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra