1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

LEULLeul
Nume stiintific Panthera leo
Inaltime 1.2 metri
Greutate 150-230 kilograme
Speranta de viata 13 ani in captivitate
Mediu de viata Pasuni, tufisuri dese
Hrana Carnivor
Gestatie 105 zile
Pradatori Oamenii
 

Istoric

Leul (Panthera leo) este un animal minunat si simbolizeaza putere, curaj, nobilime, este prezent pe arme si steaguri in multe civilizații. La un moment dat, leii puteau fi gasiți din Grecia pana in Orientul Mijlociu si nordul Indiei, insa astazi a mai ramas o populație foarte mica in India. In trecut, leii traiau in cea mai mare parte a Africii, insa astazii traiesc doar in regiunile sub-sahariene. 

Caracteristici fizice

Leii (Panthera leo) maturi sunt unici in specia felinelor datorita coamei groase de par maro sau negru care inconjoara capul sau gatul. Atat femelele cat si masculii racnesc, iar racnetul lor se aude de la 8 kilometri distanța.

Leii albi. S-a crezut la un moment dat ca este rezultatul imaginației cuiva, pana acum 50 de ani cand leii albi au fost descoperiți. Ei sunt rezultatul unei gene recesive si nu albinismului, deoarece au pigmentație in zonele vitale cum ar fi ochii, buzele si labele. Aceasta caracteristica a leilor albi este numita  leucism, insemnand lipsa pigmentaților de culoare din par si par. Sunt mai puțin de 50 de lei albi in toata lumea.

Leii asiatici. Panthera leo persica sunt rari. Au mai ramas aproximativ 320 de exemplare de lei asiatici in padurea Gir din Gujarat in India, iar birocrația a impiedicat crearea populațiilor alternative. Asadar, o simpla epidemie ar putea face ca leii asiatici sa dispara pentru totdeauna. Desi in Biblie se vorbeste despre leu, probabil se referea la cel disparut, Barbary.

Diferența dintre leul african si cel asiatic este burta proeminenta si smocul de par din varful cozii care este mai bogat.

Mediul de viața

Leul (Panthera leo) este gasit in savane, pasuni, tufisuri dese si paduri.

 

leu-odihnindu-se-racnetul

Comportament

Leul (Panthera leo) este o excepție de la existența solitara a majoritații speciilor de feline. Leul a dezvoltat un sistem social bazat pe munca in echipa, diviziunea muncii si o familie extinsa dar unita. Membrii familiei sunt aproximativ 15, 5-10 femele si 2-3 masculi teritoriali. Masculii sunt de obicei frați care au format o coaliție pentru a-si apara femelele. Pentru ca o femela care alapteaza va intra in calduri la cateva saptamani dupa nastere, masculii vor ucide puii pentru a procrea din nou. Cand se odihneste, leul (Panthera leo) pare a se bucura de companie cu o mulțime de atingeri, lins si tors.

In general, se nasc doi sau trei pui de leu (Panthera leo), fiecare avand 1.3 kilograme. Unele mame sunt foarte grijulii cu micuții, altele ii pot abandona sau neglija, in special cand mancarea este greu de gasit. De obicei, doua femele dintr-o familie dau nastere la pui in acelasi timp, iar puii sunt crescuți in acelasi timp. O leoaica poate alapta alți pui de leu, in afara de ai ei, in felul acesta le permite celor neglijați sa supraviețuiasca. Leul (Panthera leo) este capabil sa vaneze la varsta de 2 ani si devine complet matur la 5 sau 6 ani. Traieste aproape 13 ani.

Hrana

Vanatoarea in echipa permite leul (Panthera leo) sa doboare prazi mari cum ar fi bivoli, rinoceri, hipopotami si girafe. Oricum, resturile de mancare reprezinta peste 50% din dieta lor, de multe ori fiind vorba de prada altor carnivore. Femela leu vaneaza in proporție de 85-90%, de multe ori prin organizarea unei ambuscade in care conduc prada. Prada nu este imparțita in mod egal cu familia, iar in momente in care hrana este greu de gasit, rata mortalitații juvenile este crescuta, deoarece femelele flamande nu vor imparți hrana cu puii lor.

Se considera ca leul (Panthera leo) care are un handicap sau rani mananca oameni, deoarece oamenii sunt o prada usoara. Alte teorii iau in calcul ca leul doar se apara de oameni. O alta susține ca atata timp cat mediul natural al acestuia este distrus, pentru a nu muri de foame, mananca oameni. Credința ca leii mananca oameni a dus la ignoranța si cresterea numarului exterminarilor acestor creaturi prin vanare. Oamenii au acaparat teritoriul leilor, forțandu-i sa-l paraseasca. Prin distrugerea mediului natural, oamenii i-au lasat sa sufere si i-au condamnat la autodistrugere. Leul (Panthera leo) este un animal aflat in pericol, prin scaderea ireversibila a populației lor.  

 

lei-vanatoarea

Pradatori si amenințari

Leul (Panthera leo) a fost ucis in ritualurile de demonstrare a curajului, ca trofee de vanatoare si pentru puterea medicala si magica. Pierderea mediului natural si conflictele cu oamenii sunt cele mai mari amenințari. In prezent exista cateva proiecte de conservare a leului in Tanzania si Bostwana. Foarte puține lucruri sunt cunoscute din afara parcurilor naționale, ce fac si ce amenințari intampina. Prin cresterea populației umane, creste si numarul intalnirilor cu leul.

Stiai ca?

Leul (Panthera leo) apa zilnic daca este diponibila, insa poate supraviețui si 4-5 zile fara ea. Cei care locuiesc in zonele aride se hidrateaza mancand conținutul din stomacul pradei lor.

Cand un mascul leu preia conducerea unei familii, de obicei ucide puii. Femelele intra imediat in calduri si sunt pregatite sa procreeze cu noul conducator.

Cel mai longeviv leu a trait 29 de ani.

Campul de observație al leului este de 5 ori mai mare decat al omului.

Leul (Panthera leo) isi poate auzi prada de la kilometri distanța.

Un leu isi poate mirosi prada si estimeaza cat a stat in zona.

Tigrii seamnana atat de mult cu leii, incat fara blana, doar experții ii pot diferenția.

Astazi sunt mai puțin de 50 000 lei salbatici care traiesc in mediul lor natural.

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra