1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

LEBADA NEAGRALebada neagra
Standard rasa
Nume Lebada neagra
Tara de origine Australia
Greutate 3700-8750 grame
Marime 110-140 cm
Blana Penaj
Culoare Negru
Capacitate la nastere 5-8 pui
Speranta de viata 40 de ani

Descriere fizica

Lebada neagra (Cygnus atratus) este cea mai mare dintre pasarile de apa. Cea mai apropiata de lebada neagra este lebada de vara (Cygnus olor).

Are o infatisare specifica, cu gatul lung si arcuit. Penajul sau este complet negru, insa mai poate avea si cateva pene albe pe aripi. O alta trasatura interesanta la lebada neagra este ciocul rosiatic sau roz, ce contrasteaza foarte frumos cu penajul negru. Mascul este mult mai mare decat femela. 

Lebada neagra masoara 110-140 centimetri lungime si catareste 3700-8750 grame. Lungimea aripilor deschise este cuprinsa intre 160 si 200 centimetri.

Comportament si personalitate

Lebada neagra are tendinta de a trai in stoluri si este cea mai puain teritoriala dintre toate lebedele. Acest lucru inseamna ca, uneori, poate cloci alaturi de alte lebede negre. Atunci cand hrana este putina, lebada neagra are un comportament nomad, insa in restul timpului este sedentara. Se hraneste doar cand se insereaza, poate zbura si noaptea, dar majoritatea activitatii se desfasoara pe timpul zilei.

Lebada neagra pe apa

Ingrijire si hrana

Lebada neagra (Cygnus atratus) se hraneste cu plante acvatice pe care le apuca cu ciocul si ajunge la acestea datorita gatului lung. Este o pasare ierbivora si mananca plante ce traiesc in apa si mai putin cele care traiesc pe sol. Uneori se mai hraneste si cu insecte.

Conditii de viata

Lebada neagra (Cygnus atratus) este originara din Australia (inclusiv Tasmania) si a fost introdusa in Noua Zeelanda, Europa si America de Nord.

Lebada neagra (Cygnus atratus) se gaseste in zonele umede din sudul Australiei si tinde sa evite tropicul de nord. Se gaseste in Europa in salbaticie.

Lebada neagra (Cygnus atratus) locuieste pe lacuri, rauri, mlastini care pot fi de apa dulce, apa sarata sau apa putin sarata. Este important ca mediul in care aceasta traieste sa aiba vegetatie acvatica. Uneori, cand hrana este putina, mai poate fi gasita si pe uscat, pe pasunile uscate sau campiile inundate.

Cap lebada neagra

Reproducere

Un lucru interesant despre lebada neagra este ca e monogama si poate avea toata viata acelasi partener. Este teritoriala si perechile traiesc singure, insa uneori pot forma colonii pentru a se imperechea.

Perioada de imperechere la lebada neagra incepe in Februarie si se finalizeaza in Septembrie. Femela va depune 5-6 oua pe care le va cloci timp de 35-48 de zile. Puii vor ramane alaturi de familie inca 9 luni si vor fi capabili sa zboare pe la varsta de 6 luni. Maturitatea o vor atinge la 18-36 de luni.

Lebada neagra poate trai pana la 40 de ani.

Pradatori

Lebada neagra isi bate aripile, producand un zgomot ce pune pe fuga pradatorii, folosindu-se si de arcuirea gatului pentru a crea o aparitie si mai impunatoare. Ouale de lebada neagra sunt pradate de sobolani si alte pasari rapitoare. Puii de lebada neagra sunt pradati de pasari rapitoare si de anumiti pescarusi.

Lebada neagra pe uscat

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra