1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

RENRen
Standard rasa
Nume Ren
Inaltime 150-230 cm
Culoare Maro inchis, alb
Capacitate la nastere Un singur pui

Mediu de viata

Renul traieste in zonele temperate reci. Subspeciile care traiesc in paduri pot fi gasite pana la 46 grade latitudine nordica, in timp ce altele ajung pana la 80 grade latitudine nordica. Uneori se intalnea chiar in Germania, Marea Britanie, Polonia si SUA, insa vanarea excesiva a renilor si distrugerea habitatului lor natural a diminuat drastic zona de intindere a renilor.

Renul traieste in tundra arctica si subarctica, padurile boreale.

Descriere fizica

Inaltimea unui ren pana la umeri ajunge la 120 centimetri, iar inaltimea totala variaza intre 150-230 centimetri. Are o coada scurta. Diferentierea dintre mascul si femela este evidenta, masculul fiind aproape de doua ori mai mare decat femela. Blana ofera o izolatie excelenta impotriva temperaturilor extreme. Firele de par sunt goale in interior si au forma conica pentru a oferi o si mai buna izolatie. Culoarea blanii renului difera in functie de regiune, gen, de la maro inchis pana la aproape alb.

 

silueta-ren-padurile-boreale

Reproducere

Masculii ren sunt in competitie pentru a avea acces la femele, perioada de imperechere tinand din luna octombrie pana in noiembrie. In aceasta perioada masculii se pot lupta dur incat pot capata rani. Renul atinge maturitatea la varsta de 16 luni insa imperecherea apare abia la 28 luni. In conditii optime, femelele dau nastere la pui in fiecare an. Perioada de gestatie dureaza 228 zile, iar puiul de ren cantareste 3-12 kilograme la nastere. Alaptarea dureaza doar o saptamana, iar puii incep sa manance iarba la putin timp de la nastere.

 

coarne-de-ren-iarba

Comportament

Renul este cunoscut ca fiind animalul care poate parcurge cea mai mare distanta decat orice animal terestru. Probabil de aceea a fost ales sa fie animalul lui Mos Craciun. Renul poate calatori mai mult de 5000 kilometri intr-un an, migrand in special primavara si toamna si poate atinge viteza de 80 kilometri / ora. Este un animal sociabil si poate forma grupuri de sute de exemplare, intalnite in special in lunile de vara. Acest comportament ii ajuta sa se apere de muste, tantari si musculitele ce se lipesc pe bot. In timp ce vremea rece se instaleaza, turmele de reni devin mai mici. Pe timpul iernii va sta in padure, unde iarna nu e atat de aspra. Un ren are capacitatea de a detecta hrana aflata sub zapada datorita mirosului dezvoltat si uneori  sapa cu picioarele din fata pentru a o descoperi.

 

ren-in-zapada-animalul-lui-mos-craciun

Hrana

Renul este un animal erbivor, consumand frunze, ciuperci, iarba si numeroase plante ce traiesc pe sol. Lichenii sunt importanti in hrana renului, dar nu sunt consumati in exces.

Pradatori

Puii sunt vulnerabili si cad deseori prada lupilor, ursilor si altor pradatori in timpul primei saptamani de viata. Renii maturi si sanatosi se afla mai putin in pericol. Faptul ca acestia calatoresc in turme mari, ii ajuta sa se fereasca de pradatori.

Printre pradatorii renului se afla si omul care l-a vanat pentru blana, carne si coarne. Nu exista un impact negativ al acestui animal asupra omului sau ecosistemului.

Renul este considerat un animal aflat pe cale disparitie si a disparut deja in anumite tari din Europa. In prezent, populatia este estimata la 5 milioane, cei mai multi se afla Alaska, Canada si Rusia. 

ren-in-apa-animal-erbivor

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra