1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

SITARULSitarul
Standard rasa
Nume Sitarul
Greutate 225-370 grame
Marime 33-38 cm
Culoare Maroniu-rosiatic

Descriere fizica

Sitarul (Scolopax rusticola) este o pasare mare si rotunda, are penajul de culoare maronie-rosiatica, prezentand dungi albe si negre. Acesta are o lungime de 33-38 centimetri, lungimea aripilor deschise este de 55-65 centimetri, iar greutatea este de 225-370 grame.

Sitarul are picioarele scurte, iar ciocul este conic si lung. Este o pasare nocturna si in timpul zilei se ascunde in vegetatia densa. Ochii sai sunt negri si pozitionati foarte sus,  pentru a putea vedea chiar si atunci cand se hraneste. Ochii sai ofera o vedere de 360 de grade. Aceste trasaturi fac ca acesta sa fie o pasare unica in Europa. 

Comportament si personalitate

Sitarul (Scolopax rusticola) este o pasare sedentara insa uneori poate calatori catre alte regiuni atunci cand vremea devine nefavorabila.

Atunci cand simte amenintarea, femela sitar isi poate tine puii in gheare si va zbura cu ei pentru a-i feri de pericol.

Ingrijire si hrana

Ramele constituie aproape 60% din hrana sitarului, 30% din dieta este reprezentata de furnici, muste, greieri, omizi, lacuste si numeroase larve, iar restul reprezinta vegetatie. S-a mai observat ca sitarul mananca crustacee, milipede, centipede si paianjeni. 

sitar-profil-pasare-sedentara

 

Conditii de viata

Sitarul (Scolopax rusticola) traieste in vegetatia densa din padurile umede si se camufleaza atat de bine incat rareori este vazut.

In Romania, sitarul sta doar o scurta perioada de timp, fiind in trecere catre tarile nordice. Cu toate acestea, exista un sezon de vanatoare dedicat acestei pasari.  

Reproducere

Sitarul (Scolopax rusticola) depune ouale in luna aprilie si doar femela este cea care cloceste ouale. Perioada de incubatie dureaza 20-24 de zile. Puii de sitar vor parasi cuibul pentru a se hrani singuri si vor putea zbura la varsta de 10-35 de zile. Puii devin maturi la varsta de o luna.

Sitarul este o pasare ce are o rata scazuta de productivitate, aceasta cloceste o singura data pe an si depune doar cateva oua.

Pradatori

Pradatorii sitarului (Scolopax rusticola) sunt cainii, pisicile, serpii, sconcsii, oposumii si chiar ciorile. Şi sa nu uitam ca si omul este un pradator al sitarului, mai ales ca acesta este vanat la fiecare sezon de vanatoare. 

sitar-in-iarba-vegetaria-densa

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra