1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

TARANTULATarantula
Standard rasa
Nume Tarantula
Marime 8 cm
Inaltime 5 cm
Culoare Aramiu, negru

Cu o aparitie infricosatoare, tarantula – cea mai divers si mare paianjen – ocupa un loc in folclorul culturilor din intreaga lume. In mod suprinzator, a devenit un animal de companie neobisnuit in casele unor oameni. Şi mai surprinzator, tarantula serveste ca delicatesa in farfuriile oamenilor indigeni din Amazon.

Caracteristici fizice

Tarantula are un corp acoperit de par, de culoare aramie pana la negru. Marimea corpului unei tarantule ajunge pana la 8 centimetri lungime si 5 centimetri inaltime. Masculii sunt mai mari si mai subtiri decat femelele, avand abdomenul mult mai mic. Invelisul exterior al tarantulei include un cap si un torace lipit de un abdomen de forma ovala. Tarantula mai are 8 ochi functionali dispusi in doua grupe, cate una pe fiecare parte a capului. Gura si doi colti pornesc de sub ochi, impreuna cu doua membre asemenea unor picioare ce ajuta la apucarea hranei. Abdomenul tarantulei contine cateva organe vitale si tot el produce fire matasoase. Patru perechi de picioare sunt conectate de cap si abdomen.

 

tarantula-fond-verde-paianjen

Mediu de viata

Exista aproximativ 850 de specii de tarantule in intreaga lume, iar distributia lor include Africa, Madagascar, sudul Europei, Orientul Mijlociu, sudul Asiei, Australia, Noua Zeelanda de nord, America de Sud si Centrala, Caraibe, nordul si centrul Statelor Unite si la est de raul Mississippi.

In sud-vestul Statelor Unite, tarantulele traiesc in singuratate in deserturi, poalele muntilor si pantele impadurite. Acestea ocupa diferite tipuri de cuiburi, multe specii adapostindu-se in vizuini sau gropi facute in pamant, de-a lungul stancilor, sub scoarta de copac sau intre radacinile arborilor.

Hrana

Unele adaposturi sunt imprejmuite cu fire de matase si vor vibra ca si corzile unei chitare, trimitand semnale tarantulei ca o posibila prada se apropie. Daca posibila prada atinge firele de matase „plantate” de tarantula, aceasta va ataca orice inseamna: gandaci, lacuste, paienjeni, soparle si chiar soareci. Aceasta ucide injectand venin in prada cu ajutorul falcilor.

Reproducere

In timpul perioadei de imperechere, ce tine din toamna pana in primavara, in functie de specie si conditii, tarantulele masculi parasesc adaposturile, cateodata in masa,  in cautarea femelelor. Un mascul care intampina firele de matase ale unei femele, o va chema si va dansa amoros. Poate fi  respins sau imbratisat. In orice caz, el poate fi mancat pentru a deveni sursa de proteine pentru urmatoarele generatii.  

La cateva saptamani dupa imperechere, femela va depune o serie de oua, iar 6-7 saptamani mai tarziu, sute de tarantule mici si subtiri se vor dispersa pentru a-si lua lua viata in piept. O tarantula ajunsa la maturitate va naparli de cateva ori, de fiecare data va elimina invelisul exterior pentru a capata unul nou. Masculii traiesc cativa ani, iar femelele cateva decenii.

 

tarantula-pe-piatra-adaposturi

Curiozitati despre tarantula

Numele de „tarantula” isi are originea in secolul al XIV-lea, in orasul italian Taranto, unde oamenii incepeau sa danseze un dans salbatic numit Tarantella daca erau muscati de o tarantula.

O specie de tarantule din Venezuela are lungimea picioarelor de 27 de centimetri, alta din America de Sud are diametrul corpului de 7 centimetri, iar in Arizona exista o specie cu lungimea corpului de 8 milimetri.

Majoritatea tarantulelor din America sunt spinoase si fire de par moderat de veninoase ce se afla pe abdomenul lor si isi folosesc picioarele pentru a arunca aceste fire de par in fetele animalelor, provocand iritatii ale tesutului moale al ochilor.

Unele specii au pe picioarele lor clesti mici, care produc parti lipicioase de matase, ajutand tarantula sa urce pe suprafetele alunecoase ca geamul. 

tarantula-fond-negru-clesti

 

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra