1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

URSUL PANDA



Ursul panda
Standard rasa
Nume Ursul panda
Greutate 190 kg
Inaltime 1.5-1.8 kg
Blana Groasa si aspra
Culoare Alb cu pete negre
Speranta de viata 25

Caracteristici fizice

Ursul panda este un mamifer mare,  avand o marime asemanatoare cu cea a ursului negru. Ursul panda ajuns la maturitate atinge inaltimea de 1.5-1.8 metri si o greutate de 190 de kilograme. Femelele sunt cu 10-20% mai usoare decat masculii. Neavand pradatori, in afara de om, ursul panda poate trai si 25 de ani sau chiar mai mult.

Ursul panda are un cap masiv, corp greoi, coada scurta, urechi rotunde, avand un mers asemanator cu al oamenilor. Capul sau este foarte mare, avand molarii specializati pentru mestecarea plantelor. Ursul panda are muschi puternici ce il ajuta sa zdrobeasca tulpinile foarte dure. Esofagul si stomacul prezinta o captuseala speciala pentru a-l proteja de aschiile dure de bambus.

Blana ursului panda este alba, avand pete negre rotunde pe urechi, ochi, piept, picioare si umeri. Acest model ii ofera o perfecta camuflare in padurile adanci si la inaltime unde sunt roci si zapada. Totodata, modelul sau de culoare le transmite celorlati ursi panda sa stea deoparte. Blana sa este groasa si aspra, iar la atingere se simte uleioasa, protejandu-l de climatul rece si umed in care traieste. Blana ursului panda se vinde cu 100 000 dolari, insa este un lucru absolut inficosator!

 

urs-panda-profil-mamifer-mare

Mediu de viata

Ursul panda traieste in sase locatii mici din China. Chinezii il numesc „pisica urs gigant”. S-a crezut o perioada lunga de timp ca are puteri magice, putand alunga dezastrele naturale si spiritele rele. Scrierile despre ursul panda dateaza de acum 3000 de ani si chiar era animal de companie al imparatilor chinezi. Ursul panda a fost introdus in Occident in anul 1869, de catre un misionar francez. A trimis o blana de urs panda unui muzeu din Paris.

Ursul panda traieste in padurile de conifere, fiind un mediu umed si rece, potrivit pentru cresterea bambusului. Inaltimile in care se gaseste sunt cuprinse intre 1200-3300 metri. In majoritatea zonelor, acesta este in competitie cu fermierii care fac agricultura pe vaile raurilor si pantele joase ale muntilor.

In general, zona in care traieste ursul panda se intinde la 2-4 kilometri patrati si o imparte cu alti ursi. Femelele stau in zone si mai restranse, 300-600 metri patrati. Zona masculului este mai intinsa pentru a se putea suprapune cu cea a mai multor femele.

Hrana

Ursul panda mananca peste 15 feluri diferite de bambus. Pentru ca are un sistem digestiv ineficient, trebuie sa se hraneasca 12-16 ore pe zi si consuma pana la  10-20 kilograme de hrana pe zi. Cand mananca lastari proaspeti de bambus, ajunge sa ingere 40 kilograme de lastari intr-o zi.

Un urs panda sedentar va alege sa stea intr-o zona in care exista mult bambus, insa ursii panda uriasi aleg sa se miste incet si sigur. Cand simte pericolul, acesta se va misca repede, incercand sa scape. Ajutat de ghearele sale lungi, se poate catara foarte usor in copac.

 

urs-panda-mancand-sistem-digestiv

Reproducere

Femelele urs panda se vor maturiza abia la varsta de 5-7 ani. Perioada de imperechere incepe la sfarsitul lui martie si se termina in mai. Similar cu alte specii de urs, femelele raman doar o scurta vreme in perioada de calduri, in mod normal 2-7 zile. Insa, comparativ cu alti ursi, masculii vor rage pentru a anunta femelele disponibile. Femelele se vor imperechea cu mai multi masculi in timpul perioadei de imperechere.  

Puii de urs panda sunt la nastere orbi si foarte mici. Vor cantari intre 0.8 si 1.2 kilograme. Vor avea o blana delicata, alba si vor aparea petele negre abia la o luna dupa nastere. Vor incepe sa manance bambus la varsta de 5-6 luni si vor fi complet intarcati la 9 luni.

Ursul panda este unul dintre cele patru specii de urs care nu hiberneaza. Exista doua motive: hrana naturala a ursului panda nu este suficient de bogata in calorii si proteine pentru a-i permite depozitarea resurselor si folosirea lor pe o perioada lunga de timp. Al doilea motiv: ursul panda traieste in regiuni in care hrana este disponibila permanent.

Ursul panda pe cale de disparitie

Ursul panda este o creatura magnifica. Este trist sa ne gandim ca poate aceasta creatura nu va mai exista. Şi mai trist este sa stim ca noi, oamenii, suntem cauza. Pana cand toti oamenii vor realiza ca ursii panda sunt minunati si merita o casa , acestia se vor afla in pericol de disparitie.

urs-panda-cap-blana

 

Articole recomandate

Emu

Emu

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra