1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

MUFLONUL BIGHORNMuflonul Bighorn
Standard rasa
Nume Muflonul Bighorn
Greutate 55-130 kg
Marime 150-180 cm pana ala coada
Blana Moale, stralucitoare, formata din doua straturi
Culoare Maro
Capacitate la nastere Un singur pui

Descriere fizica

Masculul muflon Bighorn (Ovis canadensis) cantareste intre 120-130 kilograme, iar femela 55-90 kilograme. Lungimea corpului muflonului Bighorn este cuprinsa intre 150 si 180 centimetri pana la coada. Muflonul Bighorn are un craniu dublu stratificat, ceea ce ii ofera protectie in timpul luptelor intre masculi.

Coarnele muflonului Bighorn (Ovis canadensis) pot cantari chiar 14 kilograme, ceea ce reprezinta toata greutatea oaselor unui mascul. Coarnele femelei sunt mai mici si doar putin curbate.

Coarnele muflonului Bighorn indica informatii despre varsta sa, starea de sanatate si istoricul luptelor.

Subspecia de muflon Bighorn de desert (Ovis canadensis) este mai mica si are cornele mai plate si mai dispersate. Blana acestuia este moale si formata din doua straturi. Blana de vara este bogata, stralucitoare si de culoare maro, iar iarna se decoloreaza.

muflonul-bighorn-imagini-blana

 

Ingrijire si hrana

Muflonul Bighorn (Ovis canadensis) este un animal diurn  si se hraneste pe tot parcursul zilei, cu mici pauze. Acesta este un animal ierbivor, se hraneste cu iarba si alte plante. Subspecia de muflon Bighorn de desert se hraneste cu o varietate de plante si se hidrateaza prin intermediul lor, insa viziteaza sursele de apa la fiecare cateva zile. 

Conditii de viata

Muflonul Bighorn (Ovis canadensis) traieste in Muntii Stancosi din sudul Canadei, pana in Colorado, iar subspecia de desert din Nevada si California pana in vestul Texasului si sudul Mexicului.

Muflonul Bighorn (Ovis canadensis) traieste pe pajistile alpine, pantele ierboase si poalele muntilor, in apropierea dealurilor stancoase. Muflonul Bighorn traieste pe pantele unde zapada nu se depune intr-un strat mai mare de 150 centimetri, deoarece nu se poate deplasa printr-un strat atat de gros de zapada. Iarna, muflonul Bighorn (Ovis canadensis) nu ajunge la o altitudine mai mare de 1500 metri, iar vara poate fi gasit si la o altitudine de 1800-2600 metri.

muflonul-bighorn-ovis-canadensis-zapada

 

Reproducere

Muflonul Bighorn (Ovis canadensis) este cunoscut pentru luptele dintre masculi, iar marimea coarnelor este simbolul rangului. Luptele intre masculii muflon Bighorn pot dura si 26 de ore, pana cand unul dintre masculi cedeaza. Din cauza concurentei foarte mari intre masculi, in general acestia ajung sa se reproduca abia la varsta de 7 ani. Daca masculul dominant dintr-o turma moare, cei mai tineri ajung sa se reproduca imediat dupa moartea acestuia.

Reproducerea la muflonul Bighorn (Ovis canadensis) are loc toamna si la inceputul iernii, iar nasterea are loc primavara. Perioada de gestatie dureaza 150-180 zile, iar femela da nastere la un singur pui, rareori se intampla se se nasca doi pui. 

Speranta de viata a muflonului Bighorn este de 10 ani, cu un maxim de 19 ani. Procentul de mortalitate al puilor este destul de variat, intre 20 si 80%, cu o medie de pana la 30%. Cea mai mica mortalitate se inregistreaza intre varsta de 2 si 6 ani.

Pradatori

Muflonul Bighorn (Ovis canadensis) se fereste de pradatori prin escaladarea stancilor, fiind cea mai importata metoda de a scapa cu viata. Principalii pradatori ai muflonului Bighorn sunt: lupul, coiotii, ursul, rasul canadian, leul de munte. Vulturul este pradatorul puilor.

ovis-canadensis-pradatori

 

Articole recomandate

Lup

Lup

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra