1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

MINORCARasa de gaini minorca este o rasa veche originara din Spania, unde era apreciata pentru productia de oua. Astazi, rasa minorca este folosita mai ales la expozitii si este mai putin populara decat era in trecut. De asemenea, in Germania, in anii 1900, s-a mai dezvoltata o varianta a rasei de gaini minorca.

Minorca
Standard rasa
Nume Minorca
Tara de origine Spania
Greutate 2.7-4.1 kg
Culoare Negru, galben, alb, barat sau albastru
Speranta de viata 8-12 ani

Descriere fizica

Gaina minorca este cea mai mare si grea dintre rasele mediteraneene. Are un corp lung si bine construit si o coada bogata. Are o creasta mare si rosie care sa atarne pe fata gainii. Creasta mai poate fi si de culoare roz deschis. Lobii urechilor sunt mari si albi.

Aceasta rasa de gaini vine intr-o multime de variante de culoare incluzand minorca negru, minorca galbena, alb, barat sau albastru. Gaina minorca negru are picioarele si ciocul de culoare gri, cele de culoare crem sau alb le au roz si minorca albastru are picioarele albastre si ciocul colorat. Femela ajunge la o greutate de 2.7-3.6 kilograme, iar masculul atinge 3.2-4.1 kilograme si depune 150-170 de oua pe an.

 

gaina-minorca-creasta

Hrana

Rasa de gaini minorca poate consuma si produse din comert, iar ca supliment ii poti administra coji de stridii sau scoici pentru sursa de calciu. In plus, poate manca fructe, legume, insecte si pietris.  Este necesar sa aiba in permanenta apa proaspata la dispozitie.

Mediu de viata

Gaina minorca este activa si mereu in cautarea urmatoarei mese. Ideal ar fi sa aiba un adapost sigur in care va dormi pe timpul noptii, iar ziua sa fie lasata sa zburde libera prin curte. Are nevoie ca adapostul sa fie inalt pentru ca este o excelenta zburatoare. Pe timpul sezoanelor reci are nevoie de un adapost mai calduros pentru ca ghereale si creasta pot degera usor. Cu toate acestea, este foarte toleranta la caldura.

 

ilustratie-rasa-minorca-curte

Sanatate si puncte vulnerabile

Gaina din rasa minorca este destul de sanatoasa si va trai 8-12 ani daca primeste ingrijire, hrana corespunzatoare si tratamente impotriva parazitilor. Daca traiesti intr-o zona cu climat rece, e bine de stiut ca minorca cu creasta roz este mult mai rezistenta la temperaturile scazute.

Comportament

Gaina minorca se adapteaza usor la hoinaritul liber prin curte, dar si la un adapost ingradit. Sunt animale active si prefera sa ignore oamenii. Femelele rareori clocesc. 

 

Minorca-adapost-ingradit

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra