1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

ORPINGTONRasa de gaini Orpington a fost dezvoltata in Orpington, Anglia, in anul 1886. Creatorul acestei rase a dorit o pasare care sa indeplineasca dublu scop: sa produca aproximativ 150-180 oua anual si carne. Rasele care au stat la baza rasei orpington au fost: minorca, langhans si plymouth rocks.

Orpington
Standard rasa
Nume Orpington
Tara de origine Anglia
Greutate 3.6-4.8 kg
Culoare Negru, crem, alb, albastru

Primele gaini din rasa orpington erau foarte asemanatoare cu rasa langhans si erau toate de culoare neagra. Intre anii 1889-1905 au fost dezvoltate si varietati de orpington auriu, orpington alb si orpingon albastru.

Caracteristici fizice

 Gaina orpington este un balon pufos de pene, cu un spate inalt si coada scurta. Picioarele, de culoare roz deschis, nu sunt acoperite de pene. Creasta este de marime medie. Rasa de gaini orpington vine intr-o varietate de culori: crem, negru, alb si albastru.

In plus, mai exista si o combinatie nuante si culori: lavanda, auriu, potarnichiu, ciocolata, pestrita, maro-rosiatic, lamaie, argintiu si multe altele. O gaina orpington poate ajunge la greutatea de 3.8 kilograme, iar cocosul la 3.6-4.8 kilograme. Gaina depune 175-200 de oua maronii de marime medie pe an.

 

orpington-negru-creasta

Ingrijire

Gainile orpington ar trebui tinute intr-un adapost uscat si bine curatat. Altfel, penajul pufos se va uda si murdari. Materiile fecale ale pasarilor ar trebui eliminate frecvent si o spalare a adapostului poate fi utila.

Hrana

Rasa de gaini orpington se comporta bine daca este hranita cu produse din comert. Daca gainile nu primesc suficient calciu din hrana, atunci le poti da un supliment din coaja stridiior sau scoicilor. Pe langa hrana de baza, le mai poti da gainilor orpington suplimente constand in fructe, legume, insecte si pietris, in cazul in care nu au acces la o gradina. Apa proaspata trebuie sa fie la dispozitie tot timpul.

Mediu de viata

Adapostul gainilor orpington are nevoie de ceva pregatire si planuire prealabila. Daca iei in considerare ca acesta sa fie usor de curatat, usor de accesat si confortabil pentru gaini, atunci acestea for fi extrem de fericite.

Rasa de gaini orpington tolereaza temperaturile scazute si poate hoinari liber prin curte pe tot parcursul anului. Insa este important sa aiba un adapost care s-o fereasca de pradatori, canicula, ploaie, vant si care sa fie bine aerisit. Podeaua poate fi din lemn, ciment sau chiar pamant.

 

rasa-orpington-curte

Podeaua din lemn este usor de construit si sigura impotriva pradatorilor. Cea din ciment este mai costisitoare din punct de vedere al construirii si necesita mai mult timp, insa este sigura impotriva pradatorilor. Cea din pamant ar trebui sa aiba o plasa subterana pentru a impiedica pradatorii sa sape. Este usor de curatat daca folosesti o grebla.

Gainile orpington apreciaza asternutul din paie, insa e nevoie sa fie schimbat frecvent. Paiele nu ar trebui sa se ude niciodata pentru ca va creste mucegai si fungi ce vor imbolavi gainile. Curtea in care se plimba gainile orpington poate fi plantata cu copaci si arbusti pentru umbra si iarba pentru a manca.

Sanatate si puncte vulnerabile

Gainile orpington pot trai sanatoase multi ani de zile, mai ales ca media de viata este de 6-12 ani. Pentru a fi sanatoase, au nevoie de un adapost adecvat, hrana, ingrijire si protectie impotriva parazitilor. Unele pasari pot manca prea mult si pot castiga mult in greutate. Pasarile orpington supraponderale pot dezvolta probleme de depunere a oualelor. Fertilitatea poate fi compromisa daca nu ii sunt scurtate penele din jurul orificiului.

 

cocos-orpington-alb-adapost

Comportament

Gaina orpington este o pasare adaptabila, cu un temperament bland. Este curioasa si inspecteaza lucrurile noi. Uneori va cere atentie de la stapanii sai. 
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra