1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

RATA NEAGRARata neagra
Standard rasa
Nume Rata neagra
Culoare Maro inchis, albastru-violet
Capacitate la nastere 9-10 pui

Descriere fizica

Rata neagra (Anas rubripes) mascul are capul de culoare maronie si un penaj cu dungi negre, in special in zona ochilor. Partea superiora incluzand coada si aripile sunt de culoare maro inchis. Partea laterala este de culoare albastru-violet, iar ciocul este de verde-galben si picioarele portocalii rosiatice. In zbor, rata neagra (Anas rubripes) apare ca fiind complet neagra, partile inferioare ale aripilor contrastand cu restul penajului. 

Comportament si personalitate

In perioada de toamna si iarna, rata neagra (Anas rubripes) este foarte sociabila si sta in grupuri de cateva sute de pasari. In aceasta perioada, incep sa se formeze si perechile pentru reproducere si pana in aprilie, toate ratele negre femele iti gasesc masculul.

rata-neagra-pe-apa-verde-penaj

 

Ingrijire si hrana

Rata neagra nord-americana mananca seminte si plante acvatice si terestre. De asemenea mai consuma si o proportie mare de nevertebrate ca insecte, moluste, crustacee in timpul primaverii si verii. Ocazional, rata neagra inoata pentru asi orinde hrana.

Conditii de viata

Rata neagra (Anas rubripes) traieste in America de Nord si in zonele impadurite din Canada. Rata neagra isi petrece iernile in sudul Americii de Nord, unde este mai cald.

Rata neagra (Anas rubripes)  prefera apele dulci sau putin sarate, intr-un mediu  impadurit. Aceasta traieste in mlastini, balti, iazuri, golfuri si estuare. Zonele favorite sunt estuarele cu apa putin sarata avand in preajma terenuri agricole. Cand nu se afla in perioada de imperechere, rata neagra nord-americana traieste in lagune largi, deschise si chiar in apele dure ale marii. Au existat cateva raportari in care s-a observat rata neagra in Coreea, Puerto Rico, vestul Europei unde cateva exemplare au ramas pentru o perioada mai lunga de timp. 

rata-neagra-pe-pietre-apa

 

 

Reproducere

Perioada de imperechere la rata neagra incepe din martie si se finalizeaza in aprilie. Cuibul consta intr-o gaura facuta in pamant, captusita cu multa vegetatie. Acesta contine, in general, 9-10 oua, insa este mai mic la femelele mai tinere. Timpul in care masculul paraseste femela variaza, insa acesta sta aproximativ 2 saptamani langa femela dupa ce a inceput sa cloceasca. Cu toate acestea, rata neagra mascul nu participa la cresterea copiilor. Perioada de incubatie dureaza aproximativ 27 de zile. O mare parte din aceste cuiburi sunt distruse de catre ciori si ratoni. Puii de rata neagra incep sa se miste la 1-3 ore dela iesirea din ou.

 

rata-neagra-pe-iarba-cuib

Conservare

Rata neagra nu este o pasare aflata pe cale de disparitie. In anii 1950, existau proximativ 2 milioane de exemplare de rata neagra. Astazi mai exista aproximativ 50 000 de exemplare. Cauza declinului populatiei de rate negre ramane necunoscuta, insa se ia in considerare pierderea mediului natural, deteriorarea calitatii apei si a hranei, vanatul intens,  competitia si hibridizarea cu specia Mallard. 

rata-neagra-ingrijindu-se-pasare

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra