1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90
vezi spatii publicitare

CALIFORNIA SPANGLEDCalifornia Spangled
 • Energie
  stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
 • Afectiune
  stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
 • Prietenie cu alte animale
  stea1 stea2 stea3
 • Prietenie cu strainii
  stea1 stea2 stea3
 • Prietenie cu copiii
  stea1 stea2 stea3
 • Joaca
  stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
 • Ingrijire
  stea1 stea2
 • Inteligenta
  stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
Standard rasa
Nume California Spangled
Tara de origine Statele Unite ale Americii
Greutate 3,5 - 7 kilograme
Blana Scurta, deasa
Culoare Cu pete, asemanatoare cu a unui leopard
Speranta de viata 14 - 20 ani

Inteligenta, jucausa, activa si devotata familiei, pisica din rasa California Spangled se potriveste oricarei familii care iubeste felinele. Un adevarat animal de companie, aceasta pisica se ataseaza foarte mult de familia sa.  

Origine si istoric

Ideea crearii rasei de pisici California Spangled a aparut in anii '70, dupa ce scriitorul si iubitorul de feline Paul Casey a vizitat Africa in timpul unor filmari. Artistul a devenit interesat de soarta felinelor din Africa, care erau amenintate cu disparitia. Paul Casey si-a arata ingrijorarea in special pentru populatia de leoparzi, care erau vanati pentru blana luxoasa, cu pete.

Astfel, el a decis sa creeze o rasa artificiala de pisici, care sa se asemene cu leopardul din Africa si care in acelasi timp sa arate nevoia urgenta de conservare a spciilor de feline de pe Continentul Negru.

Pentru crearea acestei rase noi, Casey a folosit numai pisici domestice. Printre rasele pe care le-a utilizat s-au numarat Abisiniana, American Shorthair, British Shorthair, Siameza si pisici cu pete din Egipt si Malaezia. Astfel, el a inceput un program intens de dezvoltare a unei rase care sa se asemene cu un leopard in miniatura.

Pana in anul 1986, Paul Casey a reusit sa isi indeplineasca planul, iar pisicile cu aspect exotic si-au facut pentru prima oara aparitia in catalogul de Craciun Neiman Marcus.

Chiar daca exista un mare interes pentru aceasta rasa, California Spangled este inca una dintre cele mai rare rase de pisici din lume. A fost insa recunoscuta de Asociatia intenationala a Pisicilor (TICA) si poate fi incrucisata cu pisici din rasele domestica, Abisiniana, American Shorthair si British Shorthair.  

Descriere fizica

Pisica din rasa California Spangled are un corp puternic si musculos, de forma tubulara, acoperit cu o blana cu pete, asemanatoare cu cea a unui leopard. De altfel, blana cu pete este principala caracteristica a acestei pisici.

Blana pisicii California Spangled poate fi aurie, albastra, maro, rosie, neagra, argintie sau alba, cu pete rotunde sau ovale, bine definite, in contrast mult mai inchis cu blana.

Ochii migdalati si mari sunt de culoarea chihlimbarului, capul de dimensiune medie, fruntea rotunda, iar pometii proieminenti. Urechile de dimensiune medie si rotunde contribuie la aspectul general de salbatic al acestei pisici. Expresia fetei pisicii din rasa California Spangled este foarte expresiva si inteligenta.

La maturitate, pisica din rasa California Spangled atinge greutatea de 3,5 - 7 kilograme.

Comportament si personalitate

In ciuda aspectului salbatic, pisica din rasa California Spangled este foarte afectuoasa, curioasa, sociabila, prietenoasa si devotata stapanilor sai. Are o inteligenta peste medie si este cunoscuta pentru faptul ca isi ''invaluie'' stapanii, care o vor adora si care nu isi vor mai dori alta pisica.

Pisica California Spangled este si foarte comunicativa si vrea sa aiba intotdeauna contact vizual cu persoana cu care ''discuta''. In plus, aceasta pisica este cunoscuta si pentru energia si abilitatile atletice de care da dovada in fiecare zi.

De asemenea, pisica din rasa California Spangled dispune si de un instinct de vanatoare bine dezvoltat, fiind gata de atac in orice clipa, in special daca este vorba de rozatoare si pasari. Prefera jucariile cu pene, dar si alte tipuri de jocuri si jucarii, care ii vor da sansa sa isi etaleze abilitatile atletice.

Pisica California Spangled se intelege bine si cu alte pisici, insa prefera sa fie singurul animal de companie.  

Ingrijire si hrana

Blana scurta si deasa a pisicii din rasa California Spangled are nevoie de o ingrijire minima, o periere saptamanala fiind mai mult decat suficienta. Este insa indicat ca blana sa fie periata cu o perie de cauciuc, pentru a indeparta mai eficient firele moarte de par si mizeria.  

Sanatate si puncte vulnerabile

Pisica din rasa California Spangled este o pisica sanatoasa, care nu sufera de afectiuni ereditare. Persoanele care insa isi doresc astfel de pisici trebuie sa le aleaga de la un crescator autorizat. 

Speranta de viata la pisica California Spangled este de 14 - 20 de ani.  

Conditii de viata

Alerta, jucausa si inteligenta, pisica din rasa California Spangled se potriveste in familiile care o pot implica in cat mai multe activitati. 

Este indicat sa fie crescuta in casa, insa trebuie sa aiba la dispozitie mult spatii si locuri de catarat.  

Articole recomandate

 • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
 • pisici/A-elemente-produse-casa-de-joaca.gif
 • pisici/A-elemente-produse-perie.gif
 • pisici/A-elemente-produse-ghem.gif
 • pisici/A-elemente-produse-mancare.gif
 • pisici/A-elemente-produse-culcus.gif
 • pisici/A-elemente-produse-medicamente.gif
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra